Lansare Triumph Tiger 1200 în România 

La scurt timp după lansarea modelului Tiger 660 Sport, showroomul din Șoseaua Pipera nr. 48 a fost gazda unui alt eveniment pentru presă și clienți, lansarea noii generații Tiger 1200. Și de această dată, prezentarea s-a făcut și live, online, în mod interactiv.

Înainte de a fi ridicată husa de pe noul Tiger 1200 GT Explorer, reprezentantul Triumph România, Cătălin Sănătescu, a făcut un scurt istoric al modelelor Tiger, trecând în revistă gama completă de motociclete adventure pe care producătorul britanic o are în portofoliu în acest moment, la diferite categorii de cilindree: Tiger 660 Sport (pentru aventuri sportive pe șosele), versiunile Tiger 900 (GT, GT Pro, care asigură compromisul optim on-road/off-road, respectiv Rally și Rally Pro, adevărate modele adventure extrem de capabile și atunci când asfaltul se termină), precum și precedenta generație Tiger 1200, cu avantajele sale recunoscute în clasa big adventure.

Sunt cinci modele diferite în noua gamă Tiger 1200, pe lângă cel prezentat la eveniment (GT Explorer), mai existând GT, GT Pro, Rally Pro și Rally Explorer. Dotările, nivelul de echipare, precum și domeniul optim de utilizare sunt elementele care diferențiază aceste cinci versiuni. 

Noua gamă e complet schimbată comparativ cu generația precedentă, de la motor, ciclistică, frâne, suspensii, transmisie finală, până la sisteme electronice de control și siguranță. De la început se remarcă o nouă parte frontală, un blocul optic cu LED ce integrează lumina pentru mers în timpul zilei DRL sub care se situează lumini ce se aprind pe viraje, coordonate de unitatea IMU.

Principala sarcină a inginerilor a fost aceea de a concepe o motocicletă mai ușoară, mai performantă, mai bună în off-road, iar rezultatul e dat și de cifre (25 kg mai puțin comparativ cu vechea versiune) și de aspect. Vedem o siluetă mai zveltă, pentru că acum sunt două radiatoare laterale (la fel ca la Tiger 900), ce contribuie la o răcire mai eficientă, dă posibilitatea unei alte amplasări a motorului, o cursă mai bună a suspensiilor și o manevrabilitate sporită.

Parbrizul este reglabil pe opt trepte, noul display cu diagonnala de 7 inch are standard conectivitate prin bluetooth.  Protecția la vânt este totală, pe lângă parbrizul amplu există două deflectoare auxiliare pentru zona umerilor, panourile laterale din zona radiatoarelor ascund genunchii, șaua a fost remodelată, e mai confortabilă și mai îngustă în zona frontală, pentru un control mai bun atunci când ești ridicat în scărițe.

Motorul are cilindreea mai mică în comparație cu vechea versiune, dar este mai puternic, are cuplu mai bun, este mai ușor și – cel mai important – are apriderea T-Plane, adică 1-3-2, fapt ce dă caracter, răspuns mai bun în zona turațiilor joase și sunet deosebit. Transmisia finală a fost modificată, se realizează tot prin cardan, însă nu mai e o basculă monobraț, ci una de tip Tri-Link, mai ușoară și mai bună pentru off-road.

Toate cele cinci versiuni sunt echipate standard cu suspensii semi-active Showa reglabile electronic (sunt nouă trepte de reglaj, de la Confort la Sport), există până la șase moduri de pilotaj (în funcție de model), iar variantele GT Explorer și Rally Explorer au rezervor de 30 litri (autonomie de până la 600 km), precum și sistem radar pentru avertizarea asupra pericolelor din unghiul mort. 

Noul Tiger 1200 va fi disponibil și pentru test ride la Triumph România de la începutul lunii aprilie.

Distribuie Articolul

Citește și