Modele noi de motociclete: Triumph Tiger 1200

În ultimii ani, britanicii de la Triumph și-au extins gama Tiger pentru a include mai multe modele de motociclete ca niciodată. De la Tiger Sport 660 la Tiger 850 Sport și până la gama Tiger 900, familia extinsă se adresează acum atât celor pasionați de off-road, cât mai ales riderilor experimentați, care nu se dau înapoi de la aventuri memorabile, pe distanțe lungi. În sfârșit a venit și rândul lui Tiger 1200 să primească un upgrade din temelii, iar specialiștii fabricii din Hinckley nu au scutit nici cea mai mică cheltuială cu noul model 2022, al gamei de top Triumph Tiger 1200.

Cine este Triumph Motorcycles?

Înainte de toate, haideți să facem o scurtă incursiune în istoria britanicilor de la Triumph Motorcycles și să aflăm câteva detalii despre cum a luat naștere acest brand iconic, devenit atât de îndrăgit printre riderii din întreaga lume. Așadar, prima motocicletă Triumph a fost pusă în vânzare în aprilie 1902, dând startul uneia dintre cele mai interesante povești de motociclism din lume. Este o poveste care a modelat lumea motocicletelor de care ne bucurăm astăzi și una care a atins milioane de fani, care împărtășesc obsesia noastră comună pentru motociclism.

Bazându-se pe generații de pasiune, performanță, inovație și excelență, noua companie, denumită pentru scurt timp Bonneville Coventry Ltd, a continuat linia de producție a motocicletelor Triumph, propunând o gamă complet originală de motociclete, proiectate și construite în fabrica de ultimă generație de la Hinckley, Marea Britanie.

În următoarele patru decenii, povestea Triumph cunoaște o expansiune constantă, căpătând statulul de brand recunoscut la nivel mondial, construind și vânzând mai multe modele de motociclete decât în ​​orice moment al istoriei sale, printr-o rețea internațională de peste 700 de dealeri în 57 de țări. 

Anul acesta, la moment aniversar, Triumph marchează 120 de ani de existență, operând în cinci unități de producție, toate gestionate și conduse de la sediul global din Hinckley, Leicestershire – Marea Britanie, unde fiecare model de motocicletă este conceput și testat în Centrul de Excelență și Design al Triumph. Cel mai recent up-grade la infrastructura impresionantă a lui Hinckley este o hală de asamblare complet nouă, construită pentru a spori flexibilitatea și mări capacitatea globală de producție a unei game extinse de motociclete noi Triumph.

TRIUMPH Tiger 1200 GT Pro MY22 N4I6171 ML ORIGINAL

Ce trebuie să știi despre noile modele de motociclete Triumph Tiger 1200

Pentru că vedeta acestui articol este Triumph Tiger 1200, vom încerca în rândurile următoare să cuprindem, în linii mari, caracteristicile noului model, dar și principalele îmbunătățiri aduse, în comparație cu modelele anterioare ale iconicei motociclete. În primul rând, trebuie să știi că britanicii propun, pentru 2022, o gamă complet revizuită, care nu numai că se pretinde a fi mai ușoară și mai puternică decât a concurenței, dar adaugă, în premieră, și o versiune cu rezervor de 30 de litri, ideală pentru escapade lungi. Și chiar dacă nu o spun oficial, cu noile îmbunătățiri și inovații tehnologice, cei de la Triumph încearcă să atace indirect concurența, vizând, în primul rând, cele mai noi modele de motociclete R1250GS de la BMW, care domină topurile de vânzări din categoria adventure.

Motorul

În mod paradoxal, capacitatea motorului a scăzut de la 1215 cmc la 1160 cmc. În schimb, puterea a crescut cu 9 cai față de modelul anterior, ajungând acum la 148 de cai. Când vorbim despre motociclete cu adevărat potente, Triumph propune un motor în linie – Triple. Provenit de la puternicul Speed ​​Triple 1200 RS, un motor de 1.160 cmc răcit cu lichid, ce oferă 147 de cai putere la 9.000 rpm și un cuplu maxim de 130 Nm la 7.000 rpm. Similar cu seria Tiger 900, Triple-ul de pe 1200 oferă un cuplu consistent și ușor de gestionat la turații joase, foarte util în off-road. Iar asta, în condițiile în care se păstrează intact caracterul “energic” la turații mijlocii și înalte, tipic unui propulsor cu trei cilindri, fără să sacrifice puterea în regim mediu sau de top.

TRIUMPH Tiger 1200 GT Pro MY22 27A4978 ML ORIGINAL

Manevrabilitatea

Din punct de vedere al manevrabilității, noul model poate fi stăpânit inclusiv de utilizatorii începători și asta datorită faptului că Triumph a reușit să reducă masa totală a motocicletei prin materialele inovative folosite în procesul de fabricare, dar și să optimizeze prin repoziționarea elementelor structurale. Așadar, grație noului design al radiatorului, propulsorul a putut fi mutat mai în față, motocicleta devenind mai agilă. Tiger 1200 punctează serios și la capitolul tipuri de motociclete adventure ușoare, pierzând nu mai puțin de 25 de kilograme față de modelul precedent, arborele cardanic fiind cu 1.5 kg mai ușor, iar cadrul cu 5.4 kilograme. În funcție de echipări, un Tiger va cântări între 240 și 261 de kilograme.

21963 Tiger 1200 Rally Explorer MY22 N4I4054 ML ORIGINAL

Versiuni de echipare Triumph Tiger 1200

La fel ca și în cazul lui Tiger 900, pentru noul Tiger 1200 există acum mai multe versiuni de echipare din zona adventure. Astfel, Tiger 1200 GT și Tiger 1200 GT Pro au un focus stradal, cu roți turnate, de 19 inch pentru față și 18 inch pentru spate și suspensii Showa semi-active, cu o cursă de 200 mm.

GT Pro vine cu un număr de caracteristici suplimentare, precum Triumph Shift Assist, două extra-moduri de pilotaj față de versiunile anterioare: modurile Rain, Road și Sport, disponibile pe varianta GT, cornering lights adaptative și alte “delicatețuri”, precum manșoane încălzite, cric central sau Cruise Control.

Versiunea Rally Pro esta dedicată amatorilor de aventuri pe motociclete puternice off-road cu roata față de 21 de inch și o cursă a suspensiilor cu 20 mm mai lungă. Roțile sunt tubeless, cu spițe, iar ergonomia a fost revizuită pentru off-road, existând și un riding mode Off-Road Pro, care dezactivează ABS-ul și controlul tracțiunii. Evident, șaua este mai înaltă cu 25 mm față de modelele GT, ajungând la 875 mm.

21988 Tiger 1200 Rally Pro MY22 N4I3388 ML ORIGINAL

În plus fața de aceste trei echipări, mai apar și versiunile Tiger 1200 GT Explorer, alături de 1200 Rally Explorer, al căror rezervor, de 30 de litri, le crește autonomia la peste 600 de kilometri.

Tiger 1200 Rally Explorer beneficiază de un radar cu detecție blind spot, ce oferă și funcția Lane Change Assist, șa încălzită pentru pilot și pasager, sistem de monitorizare a presiunii din pneuri, Hill Hold Control, cornering ABS. Rezervorul este protejat de crash bars, motocicleta primind pachetul de frâne premium și toate dotările versiunii GT Pro. Acestea se regăsesc și la versiunea GT Explorer, care are în plus și bare de protecție a motorului, alături de o șa cu ergonomie specială, mai îngustă.

Îmbunătățiri față de modelele vechi

Pe lângă noul design, puterea mai mare a propulsorului, cu aproape 10 cai putere, rezervorul mărit la 30 de litri, noua gamă Tiger 1200 propune up-grade în toate zonele. Spre deosebire de vechile modele de motociclete Tiger 1200, noua versiune beneficiază de un pachet electronic up-gradat cu o nouă unitate de măsurare inerțială, care a optimizat sistemele Cornering ABS și Traction Control, ecran TFT de 7 inch, faruri Full-LED cu DRL, aprindere full-keyless și finisaje care își vor menține luciul și structura intacte, chiar și în condițiile unui stil brutal de condus, în regim aventurier!  

În plus, viitorii proprietari de Tiger 1200 pot apela, de asemenea, la un catalog amplu de opțiuni, componente motocicletă și accesorii Triumph, începând de la elementele de depozitare, luminile auxiliare, protecția completă a motorului și până la alegerea culorii: Alb Snowdonia, Negru Sapphire, Albastru Lucerne sau Khaki Mat

Concluzionând, putem ramarca faptul că, grație noii game Tiger 1200, Triumph își propune să concureze cu cel mai direct rival al său, nu doar în ceea ce privește design-ul, performanța și echipamentul! Britanicii și-au setat obiectivul să completeze întreaga experiență a condusului noilor tipuri de motociclete adventure, cu intervale lungi de service, de până la 16.000 de km și o garanție de trei ani, care poate fi extinsă. Dar va fi oare asta suficient pentru a convinge riderii să-și schimbe BMW-urile cu Triumph? Rămâne de văzut, dar cel puțin pe hârtie, noua colecție 2022 al Tiger 1200 deține toate argumentele necesare pentru a duce și chiar câștiga lupta pentru supremația celor mai bune mărci de motociclete din categoria Off-Road Adventure!

Noua gamă Tiger 1200, alături de cele mai aspectuoase modele de motociclete din oferta iconicului brand britanic, poate fi găsită și în oferta Triumph România! Indiferent că ești amator de viteză, că îți place să te strecori în jungla urbană sau că tânjești după experiența off-road, la noi găsești motorul de vis, care poate fi configurat în service-ul propriu, în funcție de preferințele și nevoile tale, ori de stilul care ți se potrivește cel mai bine. 

Așadar, te așteptăm în showroom-ul din București, să vizualizezi gama completă de motociclete Triumph și, de ce nu, să ne vedem cât mai curând la un test drive, să încerci pe viu senzația condusului în șaua modelului tău preferat, disponibil din stoc, în cele mai bune condiții de prețuri!

Distribuie Articolul

Citește și