Triumph Daytona 660 – sportivă cu trei cilindri pentru folosința zilnică

Cele mai vândute motociclete în anii ’90 erau cele din clasa supersport. Toată lumea și le dorea, pentru că arătau ca cele care participau la curse, oferind bună parte din performanțele unui superbike la un preț accesibil și o greutate mai mică. Cu timpul, acestea au devenit prea sofisticate și destul de inconfortabile în cazul utilizării zilnice. Puțini din cei care și le cumpărau chiar mergeau cu ele pe pistă, normele de zgomot și de poluare au scos treptat propulsoarele din producție, iar noile generații s-au orientat spre alte categorii (adventure, modern/classics, roadsters).

Iată că acum publicul redescoperă bucuria unei motociclete sportive, practice, accesibile, cu care nu trebuie să scoți cel mai bun timp pe circuit. Triumph Daytona 660 se impune în această clasă datorită motorului său caracteristic cu trei cilindri, puternic, cu un cuplu omniprezent și un sunet deosebit.

Multe componente provin de la Trident 660, însă inginerii britanici nu au făcut doar să “îmbrace” roadsterul cu un set de carene, mai multe componente ale motorului au fost revizuite în profunzime. Dacă la Trident motorul scoate 81 de cai putere, Triumph a ridicat ștacheta, cel care echipează Daytona fiind capabil de 95 de cai putere. Cursa, alezajul și capacitatea cilindrică au rămas neschimbate, însă a fost montată altă chiulasă, axe cu came, arbore, un alt sistem de evacuare 3 în 1 și – cel mai important – trei corpuri de accelarație în locul sistemului cu o singură clapetă prezent pe Trident.

Aceste modificări au făcut ca motorul să se poată tura până la 12.650 rpm unde este zona roșie, puterea maximă (cu 17% mai mult decât la Trident) fiind la 11.250 rpm, cu 1.000 rpm mai sus decât la roadster. Și cuplul este mai bogat cu 9%, având acum 69Nm, și chiar dacă este un motor cu o plajă largă de turații, Triumph nu a sacrificat performanțele în zona turațiilor joase, 80% din cuplu este deja disponibil de la 3.150 rpm. Daytona este echipat cu ambreiajul asistat cu alunecare controlată și cutia de viteze cu șase trepte ca și la Trident, însă raportul transmisiei finale a fost revizuit pentru a rezona cu natura motorului căruia îi plac turațiile înalte. Cu toate că este un motor mai turat, intervalul de service este la fel de lung ca și la Trident, vizitele la reprezentanță făcându-se la fiecare 16.000 km sau anual.

DAYTONA MY24 5290 JP

Ca și motorul, și cadrul este derivat din cel de la Trident, dar cu câteva modificări notabile, pentru a se potrivi carenajului de pe Daytona și intențiilor sportive. Geometria a fost schimbată, cu un unghi al furcii mai ascuțit, de la 24.6 grade la 23.8, dar un ampatament mai lung, de la 1401mm la 1425,6mm, datorită decalajului sistemului de prindere. Suspensiile sunt ca și la Trident, în partea frontală fiind o furcă Showa big-piston inversată, de calitate, cu jambe de 41mm și un monoamortizor central Showa, Suspensia posterioară se poate regla pe încărcare pentru diferite setări. Jantele cu șase brațe din aliaj ușor de aluminiu păstrează masa scăzută pentru reacții rapide în cazul schimbărilor de direcție. Noile Michelin Power 6 completează ansamblul, oferind încredere atât pe șosele uscate, cât și pe cele ude.

DAYTONA MY24 7748 JPÎn ceea ce privește ergonomia, Triumph a ales echilibrul între confort și sportivitate. Comparativ cu Tridentul, semighidoanele sunt cu 58mm mai înguste, amplasate cu 93mm mai în față, 109mm mai jos, fiind și orientate mai în jos și mai înspre pilot cu câteva grade. De asemenea, scărițele au fost poziționate cu 10mm mai sus și cu 15mm mai în spate. În timp ce cadrul inferior este ca și cel de la Trident, pe Daytona e o șa dublă, cea a pasagerului fiind mai ridicată.

Ecranul multifuncțional are integrat un afișaj TFT color și unul LCD cu caractere albe pe fond negru. Compact, cu un design aerisit, toate informațiile utile pilotului sunt prezente, fiind ușor de citit în condiții diverse de lumină exterioară. Bordul îngrijit e compatibil cu sistemul opțional My Triumph Connectivity pentru navigație turn-by-tur, controlul telefonului, al muzicii sau al camerei GoPro și se controlează ușor în timpul mersului din butoanele dedicate.

Accelerația de tip ride-by-wire livrează un răspuns precis, instantaneu, având trei moduri de condus: Sport, Road și Rain. Aceste moduri ajustează răspunsul accelerației, precum și modul în care intervin ABS și Sistemul de Control al Tracțiunii pentru putere optimă, tracțiune, aderență și încredere, astfel încât să poți exploata potențialul motocicletei în fiecare călătorie.

Toate luminile sunt cu LED, o noutate e reprezentată de sistemul Emergency Deceleration Warning care activează automat luminile de avarie în cazul frânărilor bruște pentru a-i atenționa pe ceilalți participanți la trafic, astfel încât pilotul să se concentreze la drum.

DAYTONA MY24 2892 JP

Pentru Daytona 660 sunt disponibile peste 30 de accesorii originale, de la quickshifter, manșoane încălzite, sisteme de bagaje, protecții sau elemente de stil.

Distribuie Articolul

Citește și