Alegerea echipamentului moto: Recomandări pentru începători

De ce este important să alegem echipament moto potrivit?

Exuberanța vârstei, setea de adrenalină și senzația de invincibilitate pe motor pot fi extrem de dăunătoare atunci când vine vorba despre siguranța noastră pe asfalt. O alegere echipament moto potrivită îți poate salva “pielea” (la propriu și la figurat) protejându-te de situaţiile nedorite ale unui accident inevitabil. Și chiar dacă te gândești că ești un rider precaut și că, o simplă cască îți este mai mult decât suficient, nu merită să te expui gratuit riscurilor cauzate de echiparea incompletă sau necorespunzătoare!

Înțelegem că poate părea extrem de dificil să alegi corect toate echipamentele de care ai nevoie, mai ales dacă ești un rider responsabil la început de drum! Siguranța ta este foarte importantă și tocmai de aceea, în rândurile următoare, te invităm într-o scurtă incursiune în noțiunile de bază și a informațiile vitale. Vei afla cum ar trebui să arate în mod ideal un echipament potrivit, în funcție de nevoile tale și de categoria motocicletei pe care o conduci.

Din ce este compus echipamentul moto?

Nu credem că mai e nevoie sa insistăm pe importanța echipamentului corespunzator, care trebuie să facă parte din garderoba fiecărui rider responsabil. Indiferent de bugetul pe care îl avem la dispoziție, fie că vorbim despre un echipament moto începători sau despre o variantă de echipare premium, un echipament bun este, în primul rând, unul complet.   

Așadar, un echipament moto de bază ar trebui să fie compus din:

  • cască moto;
  • geacă moto;
  • mănuşi moto;
  • pantaloni moto;
  • ghete moto.

Casca moto

Cea mai importantă componentă când facem o alegere de echipament moto corectă se referă la casca de protecție. Aceasta trebuie să fie atent selectată pentru a reduce riscul leziunilor grave din zona capului sau a feței și să absoarbă daunele provocate de un potențial impact cu obiectele contondente. Într-adevăr, o cască moto foarte bună nu va costa puțin, dar gândește-te cât este de importantă pentru viața ta! Dacă ești la prima ta cască, încearcă să nu o cumperi on-line și mai bine testeaz-o direct, într-un magazin specializat. În acest fel, o vei putea proba și te vei asigura că stă fixă pe forma capului tău, comod și fără puncte de presiune. 

Evident, o cască trebuie schimbată dupa un eventual impact, inclusiv în situațiile în care, la o primă vedere, structura ei pare intactă. Nu uita! Chiar și culoarea căștii este importantă. Conform studiilor clinice și datelor statistice ale British Medical Journal, căștile albe sunt asociate cu 24% mai puține accidente, comparativ cu modelele negre, în timp ce căștile deschise la culoare sunt asociate cu 19% mai puține accidentări.

Geaca moto

Dintr-un costum moto profesional nu are cum să lipsească geaca moto, care poate fi confecționată din piele sau material textil specializat. Totuși, în ultima perioadă, grație tehnologiilor tot mai avansate de fabricare, gecile confecționate din materiale textile au devenit tot mai populare printre pasionații motor-sportului pe două roți. Acest aspect se datorează, în primul rând, versatilității și nivelului ridicat de protecţie în caz de accident, la o greutate redusă considerabil în comparație cu pielea naturală, dar și datorită faptului că, prin materialul textil, se “respiră” mult mai bine la temperaturi ridicate. 

Mănuși moto

Deseori, un accesoriu de echipament ignorat, alegerea mănușilor moto potrivite, nu ar trebuie să fie privită cu superficialitate! Pentru fiecare tip de motocicleta (touring, enduro, naked, supersport sau clasică) există tipuri de mănuși adaptate ca aspect, material și complexitate, care oferă grade diferite de protecție. Mănușile moto ideale ar trebui să prezinte protecții și ranforsări aplicate în zona degetelor și palmei. Inserțiile de pe buricele degetelor asigură aderența mănușilor pe manetele de comandă, iar modelele cu aerisire împiedică senzația de mâini transpirate, protejând împotriva alunecării. 

Mănușile moto diferă în funcție de opțiuni și materialele din care sunt confecționate. Așadar, putem alege modele cu membrană impermeabilă, încălzire sau cu lamelă de șters viziera, iar în ceea ce privește materialul folosit, acesta poate varia de la piele, textil, combinații cu goretex, plastic, metal și până la mănuși cu inserții din fibră de carbon.

Pantaloni moto

Cel mai bun echipament moto include mai ales o pereche de pantaloni speciali, care să ofere protecţie sporită mult mai mare decât pantalonii normali, din comerț. Spre deosebire de un pantalon nespecializat, modelele pentru moto prezintă, în general, protecții în zona șoldurilor și genunchilor. Cele mai multe modele au zone special întărite cu material suplimentar de protecție, din kevlar. În cazul condusului pe motor, pentru siguranța deplină la posibile căderi, este absolut important ca pantalonii aleși să aibă incluse protecţii sau măcar să aibă prevăzute buzunare interioare speciale pentru montarea separată a armurilor exterioare.

Ghete moto

Când vorbim despre ce să punem în picioare atunci când ne urcăm în șaua unei motociclete, opțiunile noastre ar trebui să se îndrepte spre variante de încălțăminte cu talpă rigidă, protecții în vârf și la călcâi, dacă este posibil. Indiferent de tipul materialului, piele, textil sau kevlar impermeabil, orice ai alege, este important ca încălţămintea să-ți protejeze glezna în caz de căzături, loviri sau atingeri accidentale ale evacuării incadescente. Producătorii se întrec în modele de ghete și cizme moto sigure, dar cu design care arată ca niște teniși simpli sau cât mai aproape de aspectul încălțămintei casual, astfel încât să nu mai existe scuze pentru a nu purta ghetele de protecție, din motivul cum că nu se potrivesc cu stilul nostru vestimentar.

Echipamentul oferă două tipuri de protecție

Pentru că prea mulți dintre noi nu oferim prea multă atenție principiilor de bază despre echiparea corespunzătoare, trebuie să știm că există două mari categorii de protecție în cazul unui accident cu motorul.

Alege echipamentul moto potrivit pentru protecție la șoc

Protecția la şoc se referă la cazurile în care te loveşti puternic de carosabil sau de un alt obiect contondent. În acest sens, protecţiile dintr-un costum piele moto sau textil reușesc să  preia o mare parte a impactului, absorbind și transferând unda de șoc pe o suprafaţă mai întinsă. Un echipament complet ar trebui să fie prevăzut cu protecţii sau armuri antișoc, în zonele cele mai vulnerabile ale corpului – cap, coloana vertebrală, claviculă, cot, rotulă sau mâna, mai ales în zona metacarpiană.

Protecție la abraziune

De cealaltă parte, protecția împotriva abraziunii ajută enorm în situațiile căzăturilor care presupun alunecarea „târăş”, direct pe asfaltul abraziv. Pentru evitarea și diminuarea urmărilor unor astfel de accidente extrem de dureroase, cel mai bun echipament este acela din piele. Totusi, pe piața de specialitate există și varianta unui costum moto textil care face față cu brio testului de protecție la abraziune, precum cele de tip cordura sau cele care au înglobate în țesătura lor fire rezistente din kevlar.

Cum alegi materialul potrivit pentru echipament? Recomandări pentru începători

Evident, așa cum am menționat și la începutul acestui articol, alegerea căştii este cea mai importantă. În continuare, ar trebui să completăm lista cu mănuși de tip racing, pentru că acestea oferă cel mai complet nivel de protecție al mâinilor, indiferent de tipul motorului. Lucrurile se shimbă când ajungem la ghetele moto – acestea sunt proiectate diferit în funcţie de poziţia picioarelor pe scăriţe. Astfel, ghetele touring sunt mai drepte, cele speed sunt înclinate puțin înspre în faţă, iar cele pentru enduro sunt mai înalte şi acoperă mai mult din zona tibiei. 

Indiferent de ce alegere echipament moto vei face, trebuie să știi un lucru foarte simplu, dar extrem de important: casca, mănuşile moto, ghetele, pantalonii sau jacheta moto, trebuie să-ți fie mereu confortabile, nici prea strâmte, dar nici prea largi!

De asemenea, înainte să pornești la drum, ar trebui să-ți faci un obicei din a verifica dacă protecţiile stau bine pe tine şi acoperă cum trebuie zonele care ar trebui protejate! Așa cum aminteam în cadrul capitolului dedicat celor două mari categorii de protecție, materialele echipamentului tău trebuie să fie confecționate cu rezistență sporită la abraziune (piele, cordura, țesătură kevlar) și ideal să includă inserții reflectorizante, să fie impermeabile, windproof și să permită corpului să respire, pentru o experiență cât mai confortabilă în șaua motorului tău.

La final, ne-ar plăcea să înțelegi că echipamentul moto este o formă de protecție secundară care, indiferent de calitate și performanțe, nu îți poate oferi protecție 100% în situațiile delicate din trafic. Deocamdată, impunerea legală a unui echipament obligatoriu motocicletă se rezumă doar la purtarea căștii. Totuși, există semnale îmbucurătoare, prin care normele europene vor impune, în viitorul apropiat, obligativitatea purtării unui echipament de protecție moto complet. 

Până atunci însă, trebuie sa conștientizăm că nu suntem imuni și oricui i se poate întâmpla să devină victima unui accident nedorit. Așa că, indiferent dacă legea o impune sau nu, până la urmă este vorba despre viața noastră, iar în acest caz avem datoria să ne pregătim cât mai bine pentru a minimiza riscurile, echipându-ne complet și corespunzător!

În cazul în care nu știi unde să începi căutările pentru a-ți asigura un echipament cu tot ceea ce este necesar rulatului în siguranță deplină pe două roți, te așteptăm să studiezi oferta magazinului nostru on-line sau să ne faci o vizită, pentru a testa și atinge materialele premium din care sunt confecționate mănuşile moto, ghetele, pantalonii, jachetele moto, alături de o sumedenie întreagă de accesorii și protecții disponibile în stoc propriu și la prețuri gândite pentru fiecare buzunar – toate purtând garanția calității britanice Triumph! 

În plus, tot la noi este și locul perfect pentru efectuarea service-ului profesional al motocicletei tale. Asigurăm servicii de cea mai înaltă calitate, oferite într-un spațiu bine echipat și în care mecanicii noștri cu experiență vor fi mereu atenți să-ți rezolve toate problemele și să-ți ofere liniștea că te afli în șaua unui motor pregătit de noi aventuri în siguranță deplină!

Distribuie Articolul

Citește și