Alegerea unei motociclete adventure: Criterii de achiziție și modele recomandate

Pentru un începător, ideea de a deține o motocicletă adventure poate fi oarecum descurajantă, cel puțin la început. Odată cu experiența și kilometri strânși la bordul unei motociclete de stradă, alegerea unei astfel de motociclete se va înfiripa încet, dar sigur în mintea fiecărui rider cu spirit de aventură și libertate pe două roți. Evident, câte tipuri de motociclete sunt, tot atâtea vor fi și stilurile de condus. În multe privințe, stilul adventure (ADV) poate fi punctul culminant al experienței generale de motociclism. Îți vei face prieteni pe viață, vei explora peisaje incredibile și vei putea asimila culturi și experiențe unice din locurile pe care le vei vizita.

Totuși, chiar dacă motocicleta adventure special construită pentru condiții grele de rulaj te va duce aproape oriunde, există o serie de factori și criterii de care trebuie să ții cont înainte de achiziția unei astfel de motociclete premium – aspecte pe care le vom descoperi împreună în rândurile acestui articol special.

Ce este o motocicletă adventure?

Modelele adventure sunt categorii de motociclete super-tehnologizate, capabile să transporte un rider pe distanțe uriașe cu viteză și într-un confort deosebit, dar sunt grele și au foarte puține abilități off-road. Ideale pentru drumeții pe asfalt pe distanțe incredibil de lungi, chiar și cea mai bună motocicletă adventure pur și simplu nu este proiectată să facă față terenurilor accidentate precum o fac modelele dedicate enduro sau motocross.

Criterii de achiziție

Căutarea celei mai potrivite motociclete de aventură începe cu un studiu de piață extrem de riguros, ținând cont de experiența ta, stilul de condus, dar și în funcție de abilitățile tale fizice. Așadar, în continuare îți vom prezenta câteva criterii de achiziție care să te ajute în alegerea modelului perfect pentru tine.

Experiența la condus

Privit din afară, condusul pe o motocicletă adventure poate părea floare la ureche, dar adevarul este că, unii băieți și fete cu multă experiență reprezintă principalul motiv care face ca totul să pară atât de ușor. Mersul pe motociclete mari și puternice, atât pe asfalt, cât și în afara lui, necesită mulți kilometri parcurși, multă îndemânare, forță și rezistență fizică. Așadar, fii mereu sincer și realist cu așteptările tale, atunci când te gândești să alegi un astfel de model! În caz contrar, supraestimarea abilităților tale poate duce la costuri majore de reparații pentru motocicleta și corpul tău.

Condiția fizică

Condiția ta fizică va determina stilul pe care îl poți aborda în mod realist, dar și ce fel de tip motociclete ți se potrivește. Dacă ești atletic și te menții în formă, te poți adapta mult mai ușor la “pedeapsa” fizică pe care o vei primi într-o zi lungă pe traseu, în șaua unei astfel de motociclete. Chiar dacă ești capabil să te descurci cu o motocicletă adventure, probabil că vei învăța mai repede mânuind o motocicletă dintr-o clasă mai mică.

Nu uita să o iei încet și să rămâi la început pe trasee mai puțin dificile pentru a evita orice surprize. Ar trebui să ai întotdeauna respect pentru cât cântărește o motocicletă de acest fel și mare grijă la viteza de deplasare, cel puțin la începuturile condusului pe un astfel de model.

Înălțimea riderului

Motocicletele adventure beneficiază de suspensie de cursă lungă pentru a le permite să absoarbă impecabil denivelările de pe traseu. Tocmai acest aspect le face unele dintre cele mai înalte motociclete disponibile pe piață. Totuși, modelele prea înalte și grele, pot provoca unele probleme pentru riderii mai scunzi. De aceea, când vine vorba despre alegerea motocicletei în funcție de înălțime, mergi pe varianta unui model care să se potrivească înălțimiii tale pentru că este foarte important, mai ales la început, să ai capacitatea de a pune ambele picioare pe pământ atunci când manevrezi o astfel de motocicletă robustă și înaltă.

Tipul de teren

Dacă te atrage ideea de a cuceri trasee agresive off-road, ar putea fi mai logic achiziționarea unei motociclete dedicate exclsuiv pentru off-road. Astfel, un motocross sau un dual sport sunt mult mai potrivite pentru a obține ceva experiență în off-road, înainte de a trece la un model greu de aventură. O motocicletă mai mică axată pe off-road, îți va permite să acumulezi experiență valoroasă în off-road, dar și să-ți dezvolți abilitățile de mers pe trasee mai dificile.

Dacă bugetul îți permite, o idee la fel de bună este achiziția separată a unui model doar pentru off-road. Cu o a 2-a motocicletă (motocross sau sport dual mic) poți evita să-ți expui inutil motorul de aventură, în situații grele. De cele mai multe ori, costul de achiziție al unei astfel de motociclete, poate fi mai mic chiar și decât o singură factură de reparație a unei motociclete mari Adventure.

Modele recomandate de Triumph Motorcycles

În continuare, îți vom prezenta un top motociclete enduro și adventure propuse de Triumph Motorcycles care, sperăm noi, să se potrivească perfect cu nevoile tale de libertate la bordul unei motociclete cu pedigree pur britanic!

Triumph Tiger Sport 660

tiger 660 family multi large v3 1920x1080 1

Triumph Tiger Sport 660 e conceput să asigure plimbările perfecte de zi cu zi, în cazul mersului la muncă, pilotajului în oraș sau în cazul turelor de weekend. Caracteristicile motorului sunt cele care diferențiază acest model în categoria sport adventure de cilindree medie: sportivitate în echilibru perfect cu cuplul în zona turațiilor joase și cu puterea entuziasmantă din zona turațiilor ridicate.

Motor: 3 cilindri în linie, 12 valve, DOHC, 660 cmc

Dimensiuni: 1418 x 834 x 1398 mm (L x l x h)

Greutate: 206 kg

Înălțime șa: 835 mm

Dotări din fabrică: iluminare cu LED, sistem ABS, accelerație ride-by-wire, ambreiaj Slip-Assist, controlul tracțiunii TTC decuplabil, două moduri de pilotaj: Road și Rain, sistem de frânare Nissin, suspensii Showa, anvelope Michelin Road 5.

Triumph Tiger 900 GT Pro

10114 Tiger 900GTPROMY20CR7 NK RHS ORIGINAL

Tiger 900 GT Pro este o motocicletă de aventură cu atitudine și stil agresiv tipic modelelor enduro, care oferă confort superior pe orice suprafață de condus și transmite fiori de plăcere prin tricilindrul caracteristic. Conceput să te ducă oriunde intenționezi să ajungi, Triumph Tiger 900 GT Pro combină un cadru de referință pentru această categorie cu manevrabilitatea și tehnologiile de ultimă oră, satisfăcând astfel dorința de aventură pe două roți.

Motor: 3 cilindri în linie, 12 valve, DOHC, 888 cmc

Dimensiuni: 1556 x 930 x 1410/1460 mm (L x l x h)

Greutate: 198 kg

Înălțime șa: 810 – 830 mm

Dotări din fabrică: sistem ABS, controlul tracțiunii, Riding Modes cu 5 moduri de pilotaj, Iluminare LED, parbriz reglabil, șa reglabilă pe înălțime, immobiliser, Cruise Control, Bord multi-funcțional cu un ecran TFT de 7 inch cu contrast ridicat, conectivitate Bluetooth pentru smartphone și GoPro, Triumph Shift Assist, sistem de monitorizare a presiunii din cauciucuri.

Triumph Tiger 1200 Rally Explorer

21944 Tiger 1200 Rally Explorer MY22 27A3659 ML ORIGINAL

Impresionând deopotrivă prin finisajele premium și tehnologia de ultimă generație, acum te bucuri de toate avantajele celei mai capabile și rapide motociclete adventure de capacitate cilindrică mare – Tiger 1200 Rally Explorer. Dezvoltat pentru aventură supremă, oricare ar fi terenul pe care rulează, modelul excelează și în off-road. O inovație majoră în ceea ce privește siguranța la condus este oferită de sistemul radar pentru avertizarea pericolelor din unghiul mort, sistem cu care este dotat Triumph Tiger 1200 Rally Explorer, o noutate absolută în domeniul motoicletelor adventure.

Motor: 3 cilindri în linie, 12 valve, DOHC, 1160 cmc

Dimensiuni: 1547 x 982 x 1560 mm (L x l x h)

Greutate: 261 kg

Înălțime șa: 875/895 mm

Dotări din fabrică: motor cu tehnologie T-Plane, sistem control al tracțiunii și sistem ABS optimizate pentru viraje, unitate IMU, sistem de control al vitezei de croazieră Cruise Control, sistem Triumph Shift Assist, asistență pentru pornirea din rampă Hill Hold Control, sistem de monitorizare a presiunii din pneuri, sistem Adaptive Cornering Lighting pentru vizibilitate sporită în viraje, suspensii premium semi-active Showa, sistem franare Brembo, ambreiaj asistat cu alunecare controlată, 6 Riding Modes, anvelope tubeless, șa încălzită și reglabilă pe înălțime, parbiz reglabil, bord multi-functional cu afisaj TFT color 7 inch, faruri și iluminare completă cu tehnologie LED, bare de protecție rezervor, baie de ulei si motor, pornire fără cheie, protecții mâini, priză USB, cric central, mânere încălzite și multe altele.

Pe scurt, modelele de aventură devin tot mai populare pe zi ce trece pentru că sunt opțiuni de motociclete ce asigură călătoriile pe distanțe lungi cu ușurință și confort. În plus, datorită tehnologiilor utilizate, aceste motociclete nu fac compromisuri nici în ceea ce privește siguranța, ceea ce este un mare plus mai ales când ne aventurăm în călătorii lungi.

Aventura nu este doar despre călătoria ta. Experiența călătoriei pe drum contează și ea. Construite cu această intenție, modelele din gama Adventure de la Triumph te vor purta în locuri în care nu mulți se pot lăuda că au ajuns, oferindu-ți momente și amintiri de neuitat!

Cu toții începem de undeva. Mergi în ritmul tău, uită de specificații și detalii complicate, și lasă-te pe mâna oamenilor pasionați de la Triumph Romania. Aceștia te vor ajuta cu o gamă variată de modele perfecte pentru stilul tău de condus, consiliere de specialitate, verificări și reparații în regim service moto profesional, alături de un univers complet de accesorii și echipamente menite să-ți ofere siguranță și confort în timpul aventurilor tale memorabile.

Distribuie Articolul

Citește și