Alegerea unei motociclete de teren. Sfaturi de achiziție și modele recomandate

Cu o selecție de modele atât de vastă, alegerea unei motociclete de teren poate deveni o sarcină descurajantă. Să faci o alegere de motocicletă off-road potrivită pentru tine depinde în mare măsură de anumiți factori: diferite tipuri de teren, stiluri variate de condus, abilitățile fizice, competiție vs agrement, și, nu în ultimul rând, bugetul disponibil.

Totuși, pentru a restrânge căutarea și a te ajuta să iei cea mai bună decizie, există câteva criterii de care ar trebui să ții cont înainte de achiziție. Așadar, în rândurile următoare ți-am pregătit un material cu sfaturi și informații de bază care să-ți explice diferențele dintre stilurile de condus pe teren accidentat, dar și o listă a principalelor tipuri de motociclete de teren, disponibile astăzi.

Cum să alegi o motocicletă de teren

Este destul de evident că motocicleta ta sport, cruiser, standard sau touring nu este potrivită pentru off-road decât dacă este construită explicit pentru asta. În funcție de tipul drumului și modelului, destul de multe categorii de motociclete pot face față în mod acceptabil suprafeșelor de pământ sau pietriș, atâta timp cât mergi încet și folosești anvelope adecvate, iar terenul nu este prea accidentat.

În situația în care nu ești proprietarul unei motociclete puternice, super-sportive, cu anvelope slim, nu ar trebui să-ți faci griji dacă te trezești cu motocicleta pe un drum de pământ! Problemele vor apărea doar atunci când traseul tău obișnuit presupune un teren accidentat, presărat cu pământ și pietriș, situație în care ar trebui să iei în considerare achiziția unei motociclete pregătite special să facă față acestui tip de teren dificil.

Altfel, când vine vorba despre o alegere motocicletă cu care să cucerești dealuri înalte, piste cu șanțuri, traversări de apă și alte obstacole naturale specifice călătoriilor în afara asfaltului este obligatoriu să te îndrepți către o motocicletă proiectată pentru off-road. Dacă nu știi exact care sunt acestea, mai jos ți-am pregătit o listă cu tipuri diferite de motociclete care sunt potrivite pentru off-road.

Tipuri de motociclete potrivite pentru off-road

Dirt Bikes (Motocross) – Dacă îți dorești o motocicletă special concepută pentru off-road și nimic altceva, un “dirtbike” este soluția perfectă. Acestea sunt cele mai manevrabile motociclete pentru drumuri de pământ, fiind prevăzute cu suspensii înalte, anvelope profilate pentru teren accidentat și ghidon înalt, cu o rază strânsă de viraj, elemente care le fac adorate de către piloții nebuni după adrenalina salturilor explozive și acrobațiilor în aer.  Dirt bikes sunt, de asemenea, des folosite în competițiile de motocross, motiv pentru care o să le auziți denumite și motociclete de motocross.

Exemple de motociclete motocross: Honda CRF250R, Yamaha YZ125, Kawasaki KX250.

Motociclete Enduro – O motocicletă de tip enduro este acel model folosit în evenimente și concursuri Enduro (iată deci și explicația denumirii), supuse la teste de anduranță de obicei, de la câteva ore, până la câteva zile. În comparație cu un motocross, de regulă, acest tip de motocicletă este legală pentru stradă, având sistem compact de iluminare, semnalizare, oglinzi retrovizoare, o evacuare mai silențioasă și anvelope legale de stradă.

Ea poate veni cu anvelope profilate echilibrat, pentru a putea fi folosită atât pe stradă, cât și pe terenuri mai dure. Construită cu gândul de a câștiga competiții, aceasta este motocicleta potrivită pentru cursele enduro, fiind pregătită să facă față oricăror tipuri de traseu, de la asfalt, la teren accidentat, pământ, noroi, nisip, stâncă și până la trasee forestiere strâmte sau secțiuni abrupte de urcare a dealurilor.

Exemple de motociclete enduro: Yamaha WR250F, Honda CRF300L, Kawasaki KLX450R.

Motociclete de aventură – Modelele de aventură (numite și ADV-uri) sunt printre cele mai sigure motociclete construite pentru călătorii foarte lungi. Au un șasiu care seamănă mai mult cu o motocicletă standard sau sport, decât cu un model off-road. În schimb, propun caracteristici specifice motocicletelor de teren, precum suspensiile mai înalte, potrivite pentru plimbări ușoare și în afara șoselei. În plus, apariția carenei și parbrizului lung, le fac mult mai plăcute la drum decât motocicletele sport sau scrambler, mai ales când vorbim despre condus pe autostradă, în regim de viteză.

Exemple de motociclete adventure: Suzuki V-Strom, Honda Africa Twin, Ducati Multistrada – aici ar trebui sa mentionam si modelele Triumph Tiger 900 si 1200 sunt adventure

Motociclete scrambler – Modelele de tip Scrambler sunt un tip aparte de motocicletă de stradă, de dimensiuni mai reduse și naked, care sunt, de asemenea, echipate pentru mersul de bază pe off-road. Multe altfel de motociclete propun un stil retro, inspirat din designul mașinilor de teren personalizate, pe care primii pasionați de motociclete le-au proiectat în garajele lor.

Exemple de motociclete scrambler: Triumph Scrambler, BMW R nineT, Ducati Scrambler.

Alegerea unei motociclete de teren: Modele recomandate

În continuare, echipa Triumph Romania propune o listă cu descrierea celor mai populare și potrivite modele de motociclete pentru începători sau rideri experimentați, din fiecare categorie off-road în parte.  

KAWASAKI KX250 (motocross)

Proiectată să continue seria numeroaselor premii câștigate în competițiile internaționale, Kawasaki KX250 dovedește, încă o dată, că este una dintre cele mai de succes motociclete pentru motocross de 250cc. Având o mulțime de fani în toată lumea, modelele Kawasaki KX sunt caracterizate de către constructor ca fiind motocicletele care creează campioni. Cele mai importante noutăți aduse acestei motociclete sunt: un motor mai puternic de 249cc în 4 timpi, ambreiaj hidraulic, pornire electrică sau cadru mai ușor din aluminiu.

Motor: 1 cilindru, 4 timpi, 4 valve, DOHC, 249 cmc

Dimensiuni: 2180 x 820 x 1265 mm

Greutate: 107.5 kg

Înălțime șa: 950 mm

Dotări din fabrică: sistem Launch Control Mode, sistem Dual-Injection, aprindere digitală DC-CDI, ghidon Renthal Fatbar.

KAWASAKI KLX450R (enduro)

Kawasaki KLX450R deține cel mai capabil motor enduro în 4 timpi. Este unul dintre cele mai îndrăgite modele de către riderii din întreaga lume, pentru că este extrem de versatil și ușor de stăpânit. În șaua acestui model, te vei putea bucura de accelerație instantă, control precis și performanțe la superlativ, dar și de confortul oferit de pornirea electrică. Instrumentația digitală ușoară include un vitezometru, tripometre, kilometraj și ceas.

Motor: 4 timpi, 4 valve, DOHC, 449 cmc

Dimensiuni: 2175 x 820 x 1250 mm

Greutate: 126 kg

Înălțime șa: 935 mm

Dotări din fabrică: suspensie Uni-Trak spate, far cu LED spate, pornire electrică și kickstarter

HONDA CRF1100L AFRICA TWIN (adventure sports)

Gata să călătorească cu tine oriunde în lume, nu există o alegere de motocicletă sau un partener mai inspirat decât Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports! Acest model de referință este dotat cu tehnologie avansată și funcții premium, inginerii Honda concentrându-se asupra confortului, manevrabilității și siguranței totale la drum lung. Africa Twin Adventure Sports este echipată cu dotări practice, pentru a te ajuta să mergi mai mult: 4 moduri de călătorie prestabilite și 2 moduri personalizabile, unitatea de măsură dinamică inerțială (IMU), HSTC, Cornering ABS și Wheelie Control, toate ușor de gestionat prin intermediul ecranului tactil TFT.

Noul model este echipat cu suspensie ajustabilă electronic (SHOWA EERA™), ce oferă setări optime de suspensie tot timpul. Trei moduri prestabilite acoperă toate scenariile de mers, touring, în oraș sau off-road. Preîncărcarea amortizorului spate poate fi, de asemenea, ajustată electronic în timp ce staționezi, pentru a se potrivi cu încărcarea, indiferent dacă vei călători singur sau cu pasager și bagaje.

Motor: SOHC – 2 cilindri paraleli, 4 supape, 1084 cmc

Dimensiuni: 2330 x 960 x 1560 (max 1620 mm)

Greutate: 250 kg

Înălțime șa: 850-870 mm

Rezervor: 24.8 L

TRIUMPH STREEt SCRAMBLE (motocicletă scramble)

Conceput pentru distracție și pentru senzația de libertate în minunatul stil scrambler, noul model Triumph Street Scramble este mai capabil, mai puternic și mai emoționant decât oricând! Motorul puternic de 900 cmc și atitudinea cu care cucerește asftaltul, dar și traseele ponderate de off-road, alături de manevrabilitatea exemplară, i-au construit acestui modern-clasic, o reputație globală.

Modelul Street Scrambler de la Triumph Romania, vine echipat standard cu anvelopele Metzeler Tourance care asigură durabilitate pe asfalt și bună tracțiune pe drumuri forestiere, în orice condiții meteo. Tot în stil adventure sunt și scărițele, inserția de cauciuc ce se detașează și oferă o priză mai bună în cazul pilotajului ridicat în scărițe, necesar în off-road. Protecțiile stilate din cauciuc, de pe rezervor, elegantul bușon cromat, capacele laterale ale motorului vopsite în negru mat, corpurile de accelerație din aluminiu, toate exprimă individualitatea acestui model.

Motor: 2 cilindri în paralel, 8 valve, 270 grade, SOHC, 900 cmc

Dimensiuni: 2125 x 835 x 1180 mm

Greutate: 223 kg

Înălțime șa: 790 mm

Rezervor: 12 L

Dacă ți-am trezit interesul pentru aventura din afara monotoniei șoselelor asfaltate, sperăm că informațiile prezentate ți-au răspuns măcar la întrebările de bază cu privire la modelele potrivite pentru off-road. Totuși, dacă vrei să intri în și mai multe detalii, specialiștii noștri de la Triumph Romania îți vor oferi o mulțime de sfaturi utile despre ajustările tehnice esențiale pe care va trebui să le faci pentru condusul off-road, dar și despre alegerea motocicletei ideale, în funcție de experiența și nivelul pregătirii tale. În plus, cu ajutorul soluțiilor de finanțare diversificate, în rate, leasing sau prin programul RABLA Moto, îți vei putea achiziționa mult mai ușor motocicleta visurilor tale!  

De asemenea, Triumph România, comercializează o gamă diversificată de accesorii, îmbrăcăminte și echipamente moto complete – cam tot ceea ce îți trebuie pentru a te simți echipat corespunzător și în siguranță, la prețuri accesibile pentru fiecare tip de buget. Fă-ne o vizită în service-ul Triumph și te vom aștepta să vezi cu ochii tăi și, de ce nu, chiar să testezi cele mai frumoase și performante modele de motociclete cu ADN britanic!

Distribuie Articolul

Citește și