Cât cântărește o motocicletă, în funcție de tipul acesteia

O motocicletă este un vehicul cu două roți extrem de popular în întreaga lume. Fiecare tip de motocicletă are caracteristici unice și este proiectat pentru a îndeplini anumite scopuri și cerințe. Unul dintre factorii importanți care determină performanța și manevrabilitatea unei motociclete este și greutatea sa. Tocmai de aceea, ne-am gândit ca în acest articol să-ți prezentăm câteva dintre caracteristicile generale ale motocicletelor, în funcție de tipul și particularitățile acestora.

Tipuri de motociclete

Așadar, greutatea motocicletelor variază semnificativ în funcție de tipul și destinația lor. În general, acestea se împart într-o varietate destul de largă de tipuri de motociclete, precum: motociclete de stradă, motociclete sport, motociclete adventure, motociclete touring, motociclete clasice, motociclete off-road și enduro și multe alte sub-categorii.

Motociclete de stradă

În general, motocicletele de stradă sunt cele mai comune și populare tipuri de motociclete întâlnite pe drumurile publice. Acestea sunt concepute pentru utilizarea zilnică și pentru a oferi o combinație între performanță și confort. Greutatea motocicletelor de stradă poate varia în funcție de clasele de capacitate ale motorului și stilurile de design. În general, motocicletele de oraș au o greutate cuprinsă între 150 și 250 de kilograme, dar acest interval poate varia în funcție de marca, modelul și dotările opționale ale motocicletei. O greutate moderată este menită să ofere echilibru, manevrabilitate și stabilitate în timpul conducerii pe drumurile publice.

Top 3 motociclete de stradă: Ducati Panigale V4, Yamaha YZF-R1, BMW S1000RR.

Motocicletele naked

Privite ca o sub-diviziune a modelelor de stradă, motocicletele de tip naked sunt cunoscute pentru designul lor minimalist și pentru faptul că dezvăluie motorul și alte componente mecanice. Acestea sunt construite pentru a oferi o experiență autentică la condus și o manevrabilitate excelentă. Datorită stilului simplu și lipsit de accesorii suplimentare, motocicletele naked tind să aibă o greutate mai redusă, în comparație cu alte tipuri de motociclete. Cele 150 până la 200 de kg contribuie la manevrabilitatea precisă și agilitate, permițându-le să se descurce excelent în traficul urban și pe drumurile înguste din oraș.

Top 3 motociclete naked: Kawasaki Z900, Triumph Street Triple RS, Yamaha MT-09.

Motociclete sport

Motocicletele sport și super-sport sunt proiectate pentru performanță și viteză. Ele sunt construite pentru a fi ușoare și manevrabile, pentru a permite pilotului să obțină accelerații rapide și manevre precise în timpul curselor sau a conducerii pe șosele. În general, o motocicletă sport are o greutate redusă, care poate varia între 150 și 200 de kilograme, în funcție de dimensiunea și puterea motorului.

Top 3 motociclete sport: Kawasaki Ninja ZX-10R, Yamaha YZF-R6, Honda CBR1000RR-R Fireblade.

Motociclete adventure

Motocicletele adventure cunosute și sub denumirea de motociclete de turism sunt concepute pentru călătorii lungi și confortabile. Acestea includ caracteristici suplimentare, cum ar fi scaune confortabile, sisteme de bagaje și protecție împotriva vântului. Deoarece sunt echipate cu mai multe accesorii și dotări, motocicletele adventure au o greutate mai mare în comparație cu cele sportive. Greutatea lor poate varia între 200 și 400 de kilograme, în funcție de dimensiunea și capacitatea de transport.

Top 3 motociclete adventure:BMW R1250GS Adventure, Honda Africa Twin CRF1100L, Triumph Tiger 1200 GT.

Motociclete cruiser

Motocicletele clasice sau modelele cruiser sunt cunoscute pentru aspectul lor clasic și poziția relaxată de pilotare. Acestea sunt concepute pentru drumeții plăcute pe șosele și tind să aibă o greutate considerabilă. Motociclete cruiser pot cântări între 250 și 400 de kilograme, deoarece au motoare mai mari și cadru solid pentru a susține poziția comodă a pilotului.

Top 3 motociclete cruiser: Harley-Davidson Street Glide, Indian Chieftain, Yamaha Star Venture.

Motociclete chopper

Motocicletele de tip chopper sunt recunoscute pentru designul lor distinctiv cu șa coborâtă, furcă lungă și aspectul lor carismatic. Acestea sunt construite pentru a evidenția și împrumuta cât mai mult din stilul și personalitatea fiecărui pilot in parte. Motocicletele chopper au o greutate variabilă, în funcție de dimensiunea și puterea motorului, precum și a accesoriilor și modificărilor aduse.

În general, motocicletele chopper au o greutate mai mare comparativ cu alte tipuri de motociclete și consumă mult combustibil deoarece sunt dotate cu motoare puternice și cadre personalizate. Greutatea unei motociclete chopper poate varia între 250 și 400 de kilograme sau chiar peste, oferind stabilitate și o prezență impunătoare pe drum.

Top 3 motociclete chopper: Harley-Davidson Softail Slim, Indian Scout Bobber, Yamaha Bolt.

Motociclete off-road și enduro

Motocicletele off-road și motocicletele enduro sunt reginele off-road-ului pe două roți. Acestea sunt construite special pentru a face față oricăror tipuri de terenuri dificile, cum ar fi drumurile forestiere, dunele de nisip și traseele montane accidentate. Pentru a face față acestor condiții draconice, motocicletele off-road și enduro trebuie să fie extrem de rezistente și robuste. Aceasta implică utilizarea unor materiale solide, dar nu foarte grele, încadrate pe un cadru solid. În funcție de dimensiunea motorului și altor componente specifice, greutatea unei motociclete cross sau enduro poate varia între 120 și 200 de kilograme.

Top 3 motociclete off-road: Yamaha YZ250FX, Honda CRF250X, Kawasaki KLX450R.

Top 3 motociclete enduro: KTM 500 EXC-F, Honda CRF450L, Yamaha WR450F.

Alte tipuri de motociclete

Moped

Moped-urile reprezintă o categorie distinctă de vehicule pe două roți, care sunt concepute pentru utilizare urbană și de scurtă distanță. Aceste vehicule compacte și ușoare sunt ideale pentru deplasarea în traficul urban aglomerat și pentru acoperirea distanțelor scurte.

De regulă, un moped se bucură de o greutate redusă, între 50 și 100 de kilograme, datorită dimensiunilor compacte și motorului de capacitate mică, ce oferă putere suficientă pentru deplasarea la viteze moderare. Greutatea redusă și manevrabilitatea ușoară fac din moped-uri o opțiune accesibilă și convenabilă pentru cei care caută o alternativă economică la mașină sau motocicletă.

Scuter

Scuterele sunt vehicule motorizate populare și versatile, care oferă o combinație între confort și eficiență. Acestea sunt proiectate pentru a oferi o soluție de mobilitate ușoară și convenabilă, în special în zonele urbane aglomerate. Scuterele au o greutate moderată, în general între 80 și 150 de kilograme, în funcție de dimensiunea și puterea motorului. Scuterele sunt echipate cu motoare cu capacitate mică și sunt concepute pentru a oferi un condus comod și economic. De asemenea, un scuter poate oferi spațiu de depozitare suplimentar sub șa sau printr-un sistem de bagaje atașat (cutii depozitare moto), ideal pentru activități cotidiene, food-delivery sau pentru tranportul cumpărăturilor zilnice.

Top 3 scutere: Vespa Primavera, Yamaha N MAX, Piaggio Liberty.

Scuter electric

Scuterele electrice devin tot mai populare datorită beneficiilor lor ecologice și de mobilitate sustenabilă. Acestea utilizează un motor electric și o baterie pentru a propulsa vehiculul în loc de un motor clasic cu combustie internă. Scuterele electrice sunt cunoscute pentru caracteristicile lor ecologice și pentru funcționarea silențioasă.

O caracteristică distinctivă a scuterelor electrice este greutatea redusă, deoarece bateria și motorul electric sunt mai ușoare decât un motor cu combustie internă. Greutatea unui scuter electric poate varia între 20 și 40 de kilograme. De asemenea, bateria scuterelor electrice poate fi îndepărtată și încărcată separat, facilitând încărcarea și utilizarea acestora.

Top 3 scutere electrice: Vespa Elettrica, NIU NQi GTS Sport, Zero 10X Electric Scooter.

Cum aleg o motocicletă, în funcție de nevoile și preferințele mele?

Alegerea unei motociclete potrivite poate fi un proces important și personal, deoarece depinde de nevoile și preferințele individuale. În timp ce unii caută performanță și viteză, alții pot fi interesați de confort și utilitate. Întrucât există o gamă variată de motociclete disponibile pe piață, este crucial să examinezi atent diferitele aspecte, înainte de a lua o decizie.

Primul pas în alegerea unei motociclete este să îți stabilești clar nevoile. Dacă intenționezi să folosești motocicleta în principal pentru deplasări zilnice în oraș, un scuter electric sau un model de oraș ar putea fi o alegere potrivită, datorită manevrabilității și unui consum de combustibil redus.

În cazul în care îți dorești o motocicletă pentru aventuri în off-road, o motocicletă de teren enduro sau dual-sport cu o suspensie puternică și o tracțiune excelentă pe teren accidentat ar putea fi alegerea ideală. Pe de altă parte, dacă ești interesat de turism pe distanțe lungi, ar trebui să te orientezi către motociclete de turism sau cruiser, care sunt proiectate pentru confort și capacitate de depozitare.

Preferințele personale sunt la fel de importante. Poți alege între diferite stiluri, cum ar fi sport, naked, cruiser sau chopper, în funcție de designul și stilul ales. De asemenea, poți lua în considerare preferințele legate de marcă, fiabilitate, costuri de întreținere și disponibilitatea pieselor de schimb.

Așadar, greutatea unei motociclete depinde în mare măsură de tipul și destinația acesteia. Majoritatea modelelor de motociclete sportive și motociclete de stradă sunt ușoare și manevrabile, motocicletele adventure și cele clasice au o greutate mai mare datorită motorului puternic și echipamentelor suplimentare, iar motocicletele off-road și motocicletele enduro sunt construite pentru rezistență și robustețe, având o greutate variabilă în funcție de dimensiunea și caracteristicile specifice.

Greutatea unei motociclete este un factor important în performanța și manevrabilitatea sa, dar nu este singurul aspect de luat în considerare atunci când se alege o motocicletă potrivită. Este important să ții cont și de puterea motorului, designul, confortul, tipul de condus și alți factori care se potrivesc cu nevoile și preferințele fiecărui motociclist în parte.

Și dacă nu știi exact ce model ți se potrivește, te așteptăm în showroom-ul Triumph România! Aici, o echipă întreagă de consilieri pasionați te vor îndruma pe drumul alegerii variantei ideale pentru tine, oferindu-ți o gamă de modele cu ADN pur britanic, la prețuri accesibile pentru fiecare tip de buget.

Distribuie Articolul

Citește și