Cât consumă o motocicletă și alte informații utile pentru pasionații acestui sport

Dacă te întrebi cam cât consumă o motocicletă, un răspuns rapid ar fi… mai puțin combustibil decât o mașină! Deși poate părea că această afirmație este evidentă datorită dimensiunilor mai reduse ale unei motociclete, greutății scăzute și motoarelor mai mici, totuși, chiar așa și este? În acest articol urmează să aflăm o serie de aspecte esențiale cu privire la consumul de combustibil al unei motociclete, câți km se pot face cu un plin de rezervor în functie de tipuri de motociclete sau câteva sfaturi despre cum se poate îmbunătăți eficiența motocicletei pe care o conduci zi de zi.

Ce trebuie să știi despre consumul motocicletei tale

Pentru orice rider, indiferent că se află la prima motocicletă sau are deja în spate câțiva ani buni de experiență pe motor, planificarea opririlor pentru alimentarea cu combustibil reprezintă un aspect esențial oricărei călătorii. Suntem atenți să verificăm constant indicatorul de combustibil sau pentru a vedea dacă putem ajunge în următorul oraș înainte de a completa rezervorul. Deci, interesul despre cât consumă o motocicletă este unul cât se poate de relevant și extrem de important în gestionarea combustibilului, mai ales în situația călătoriilor cu motocicleta pe distanțe lungi.

Cum calculezi cât consumă o motocicletă?

Este destul de simplu să calculezi cât consumă o motocicletă la suta de km, folosind următoarea formulă: litri / distanță * 100 = l/100km. De exemplu: 37 litri / 635 km * 100 = 5.80l/100km. Dacă știi prețul benzinei, atunci poți pur și simplu înmulți prețul per litru, cu rezultatul (în cazul nostru, 5.80 * 8 lei), iar asta îți va oferi costul per 100 km, adică undeva în jurul sumei de 45 lei/100 km.

Câți km face o motocicletă cu rezervorul plin?

La întrebarea cât de departe poate călători o motocicletă cu un rezervor de benzină, de obicei, media este undeva între 190 și 320 de km cu un plin de combustibil. Evident, cifrele exacte ale consumului variază în funcție de dimensiunea rezervorului, greutatea motocicletei și tipul motorului, dar și în funcție de condițiile de mers.

Cum poți îmbunătăți eficiența consumului de combustibil?

În ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și lucrurilor suplimentare pe care le poți face pentru o mai bună optimizare, acestea depind de o serie de factori, precum tipul motocicletei alese în funcție de nevoile tale, mărimea motorului sau stilului personal de condus.

Așadar, dacă te aventurezi în călătorii rapide și agresive în off-road, să nu te surprindă creșterea dramatică a consumului de combustibil! Altfel, așa cum se întâmplă și în cazul mașinilor, dacă ești un gentleman pe motor, abordezi un stil de rulat pe autostradă în regim de viteză constant-moderată, indiferent de tipul motocicletei conduse, cu siguranță vei obține cel mai eficient consum de combustibil la 100 de km, ajutându-te să mergi mult mai departe cu un singur plin de rezervor.

Există și alți factori care pot afecta eficiența consumului de combustibil. Unul dintre ele este și cât de multă greutate porți. De exemplu, urcat în șaua unui Triumph Tiger 1200  încărcat complet cu bagaje, vei obține mai puțini km cu un rezervor de benzină. De asemenea, dacă transporți un pasager, veți obține un consum mai mare.

Pe de altă parte, eficiența scăzută  poate fi și un indiciu că motocicleta ta nu funcționează în parametri normali. Dacă observi o schimbare bruscă a consumului mediu cu care erai obișnuit, este posibil să ai de-a face cu probleme la una sau mai multe componente motocicletă, precum: carburatoare murdare, cauciucuri dezumflate, un filtru de benzină înfundat sau o pompă de combustibil defectă.

În această situație, pe lângă un consum crescut, poți deveni victima și altor probleme secundare, mult mai serioase. Acestea ar trebui verificate și remediate acasă sau într-un service moto autorizat, înainte de a porni într-o călătorie pe motocicletă, mai ales la drum lung.

Ultimul, dar nu și cel mai puțin important mod de a eficientiza consumul, se referă la calitatea combustibilului. Așadar, încearcă să alimentezi doar cu benzină de calitate superioară. Poate costa puțin mai mult la pompă, dar când vine vorba de rezervoarele mici ale unei motociclete, această diferență de preț este prea puțin semnificativă pentru bugetul final. În schimb, calitatea superioară și cifra octanică mai mare a benzinei premium va menține motorul mai curat și, pe termen lung, vei obține un consum mai bun de combustibil.

Care este motocicleta cu cel mai mic consum?

Motocicletele sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât mașinile. Majoritatea motocicletelor consumă mai puțin de 4 litri de combustibil la 100 km – atingând valori mai bune chiar decât și ale celor mai eficiente mașini hibride. Acest lucru poate aduce, literalmente, o economie de câteva mii de euro pe an cu costurile la benzină, pentru o persoană care, de exemplu, a ales să facă naveta zilnică la muncă, în șaua unei categorii de motociclete cu consum redus.

Totuși, există modele de motociclete concepute special pentru un consum și mai mic decât 4l/100 km. Honda stă cel mai bine la acest capitol, deținând și motocicleta cu cel mai mic consum, de 1,9l/100km, obținut de modelul Super Cub C125. Pe următoarele 3 poziții, cu un consum de 2l/100 km, avem modelele Honda Z 125 MA, Honda Innova și Honda Wave 110i.

5 motociclete eficiente din punct de vedere al consumului

Așa cum deja am menționat pe parcursul acestui articol și datelor obținute de-a lungul istoriei motocicletelor, acestea au tendința de a obține o economie de combustibil mult superioară în comparație cu alte tipuri de vehicule cu motoare termice. În acest sens, am pregătit și un top 5 cu cele mai prietenoase motociclete din punct de vedere al eficienței de combustibil raportată și la fiabilitatea lor în trafic, calculată după formula “mpg” (mile per gallon).

1. Triumph Speed Triple 1200 RS

Triumph Speed Triple 1200 RS este cel mai eficace, dinamic și avansat Speed Triple produs până acum și reprezintă acea combinație precisă între agilitate, forță și tehnologie, care se cere unui supernaked rafinat. Grație ultimelor inovații tehnologice cu privire la optimizarea consumului de carburant, motorul cu trei cilindri și capacitatea de 1160 cc obține impresionanta cifră de 50 mpg (aprox. 5.5l/100 km). 

2. Triumph Trident 660

O motocicletă potrivită atât pentru începători, cât și pentru piloții mai experimentați, Trident 660 aduce în clasa roadsterelor de capacitate cilindrică medie, o nouă dimensiune în ceea ce privește stilul și distracția. Noul Triumph Trident 660 este extrem de manevrabil, fiind echipat cu motorul cu trei cilindri în linie de 660 cc, care oferă fiori de plăcere, dar și un consum eficient de numai 60 mpg.

3. BMW F650GS

Deși BMW F650GS nu este o motocicletă mică, eficiența sa de combustibil de 63 mpg pune serioase probleme chiar și competitorilor cu motoare mult mai mici.

4. Honda NC700X

Motorul Honda NC700X este evaluat la 64 de mile pe galon, rezultat generat în mare parte datorită motorului său eficient, paralel dublu răcit cu lichid, de 670cc.

5. Kawasaki Ninja 250R

Kawasaki Ninja 250R este una dintre cele mai sportive motociclete dedicate începătorilor disponibile pe piață, dar se întâmplă să fie și una dintre cele mai economicoase modele sport, când vine vorba despre consumul de benzină, producătorul japonez raportând 77 mpg.

În concluzie, cel mai bun lucru pe care îl poți face ca proprietar interesat de cât consumă o motocicletă este să-ți cunoști motorul în cele mai mici detalii. Calculează-ți mediile de consum per suta de kilometri și urmărește ce distanță maximă poți parcurge cu un plin de rezervor. Atentie și la particularitățile fiecărui stil de condus!

Consumul poate să difere de la caz la caz, precum: condus agresiv în off-road, naveta în oraș sau în regim de croazieră pe autostradă. În plus, nu uita să păstrezi motocicleta bine întreținută! Verifică constant kilometri parcurși sau indicatorul de benzină, asigurându-te că ai planificat eficient opririle pentru alimentare, astfel încât să nu rămâi în “pana prostului” atunci când ți-e lumea mai dragă.

Triumph România este locul unde poți să faci toate verificările motocicletei tale în atelierul nostru moto, dar și cadrul perfect pentru alegerea primei tale motociclete cu ADN britanic. Dacă ești începător, cât durează școala moto A2, poți admira una dintre numeroasele noastre modele performante cu tehnologii avansate și consum atent la mediul înconjurător, iar apoi, te poți baza pe noi pentru achiziția motocicletei perfecte.

Contactează-ne sau hai să ne întâlnim în showroom-ul Triumph, iar noi te vom ajuta cu cele mai utile sfaturi – despre motoare în general, informații utile despre motocicleta electrică, modele potrivite de motociclete care să țină cu bugetul, dar și cu opțiuni de finanțare (cash sau sistem avantajos de rate) care să se potrivească perfect cu posibilitățile tale financiare!

Distribuie Articolul

Citește și