Ce permis îți trebuie pentru motocicletă: Vârstă, costuri, informații utile

Dacă ești un începător în lumea moto și nu știi exact ce permis motociclete îți trebuie în funcție de vârsta ta și categoria pe care urmează s-o conduci, atunci, acest articol este perfect pentru tine. Așadar, înainte de cumpărarea unei motociclete noi, second sau prin programul Rabla Moto, ar trebui să te informezi și să te pui puțin la curent cu regulile “jocului”!

Potrivit legislației rutiere din România, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere se stabileşte în funcţie de categorie. Dacă pentru autoturisme este nevoie de categoria B şi vârsta minimă de 18 ani, pentru motociclete mari de categoria A, vârsta minimă este de 24 ani, sau 20 de ani – dacă poți dovedi o experienţă de cel puțin 2 ani cu permis A2.

Așadar, dacă vrei să conduci o motocicletă sau un triciclu de peste 15kw putere, vei avea nevoie de un permis categoria A. Totuși, ar trebui să știi că această categorie de permis are mai multe sub-categorii permis motociclete, în funcție de vârsta conducătorului sau a capacității motorului. De exemplu, cea mai mică vârstă la care poți conduce o motocicletă este 16 ani cu un permis categoria A1 și AM. Dar hai să vedem câte tipuri de permis motociclete există!

Câte tipuri de permis pentru motocicletă există?

Categoria AM

Categoria AM este pentru motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor, cu două, trei sau patru roți, a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h. De asemenea, vehiculele trebuie să dețină un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc. În cazul modelelor electrice, acestea nu trebuie să depășească o putere nominală continuă de maximum 4 kw.

Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoria AM este de 15 ani și 9 luni, iar la împlinirea vârstei de 16 ani se poate susține examenul de obținere permis motocicletă 16 ani.

Categoria A1

Și la categoria A1 se pot înscrie tinerii cu vârsta de minim 16 ani. În schimb, aceștia vor putea conduce motocicluri cu motoare puțin mai mari decât cele prevăzute la AM, de maximum 125 cm3 și putere de cel mult 11 kw. Motocicletele din categoria A1 trebuie să respecte un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kw/kg și pot atinge o viteză de cel puțin 90 km/h. Dacă motocicleta este electrică, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puțin 0,08 kw/kg.

La fel ca și la categoria de permis AM, și în acest caz, vârsta minimă de la care se poate începe școala este de 15 ani și 9 luni, iar la împlinirea vârstei de 16 ani se poate susține examenul pentru A1. 

Categoria A2

Ce poți conduce cu A2? Odată cu obținerea unui permis motociclete care face parte din această categorie, vei putea conduce orice tip de motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult decât dublul puterii sale.

În schimb, pentru această categorie, vârsta minimă de la care se poate începe școala va fi mai mare. Așadar, pentru A2 va trebui să ai cel puțin 17 ani și 9 luni la începerea școlii moto și 18 ani pentru susținerea examenului de obținere a categoriei.

Categoria A

Așa cum menționam și la începutul articolului, A-ul este “categoria regină” pentru toți împătimiții mersului pe motocicletă! Permisul moto de categorie A este destinat celor care visează să conducă un motor mare, indiferent de categorie sau putere. La această categorie intră inclusiv vehicule cu trei roți fără limitare de putere sau chiar și quad-uri pe patru roți, dar care să nu depășească puterea maximă de 15 kw.

Un tânăr care dorește un permis motociclete categoria A, ar trebui să aibă 24 de ani împliniți la data susținerii examenului sau 20 de ani împliniți și experiență de cel puțin 2 ani în conducerea unei motociclete ce intră în categoria de permis A2.

Care este vârsta minimă pentru permisul moto?

Vârsta minimă la care poți obține un permis de conducere moto este împărțită în 3 situații distincte, în funcție de categoria pentru care susții examenul, astfel:

  • 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM și motociclete categoria A1;
  • 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2;
  • 24 de ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A sau mai devreme, la 20 de ani împliniți, dar asta doar dacă poți dovedi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2.

Cât costă școala moto și care sunt actele necesare pentru înscriere?

Din punct de vedere al costurilor, prețurile pot varia de la o școală moto la alta, de la un oraș la altul sau în funcție de categoria aleasă. În general, școala moto pentru categoria A durează aproximativ o lună și costă în medie, în jur de 1.500 de lei. Totuși, în cazul în care cursantul pentru permis categoria A deține deja un permis motocicletă din categoriile A2 sau A1, există unele școli moto care practică un tarif mai mic cu aproximativ 10% față de prețul standard.

Din punct de vedere al actelor necesare pentru înscriere la școala moto (cel puțin la momentul editării acestui articol) vei avea nevoie de un dosar cu următoarele:

  • Fișa de școlarizare eliberată de școala moto;
  • Cerere de înscriere la examenul moto (se eliberează de către școală);
  • Fișa medicală;
  • Cazier judiciar (cu mențiunea: pentru examen moto);
  • Chitanță ce reprezintă contravaloarea permisului de conducere, plătită la C.E.C. sau Trezorerie;
  • 1 fotografie color tip permis de conducere;
  • Copii xerox: carte (buletin) de identitate, permis de conducere (dacă este cazul);
  • Chitanțele care fac dovada achitării integrale a taxelor de școlarizare.

Ce motociclete poți conduce fără permis?

Sunt foarte multe dezbateri și la fel de multe răspunsuri la întrebarea “ce motociclete fără permis pot conduce?”. Din punct de vedere al legislației în vigoare, orice vehicul ce depășește viteza de 25km/h se încadrează în acest moment ca moped sau motociclu, ceea ce atrage cu sine, deținerea unui permis cel puțin de categoria AM. Astfel, toate vehiculele ce depășesc viteza de deplasare de 25km/h trebuie înregistrate ca mopede la primărie și se pot conduce pe drumurile publice doar dacă ești posesorul unui carnet de conducere dintre cele menționate mai sus.

În concluzie, fără permis vei putea conduce doar biciclete electrice, motocicluri, trotinete electrice, mopeduri sau alte vehicule electrice sau cu ardere internă, ce nu depășesc viteza de 25km/h și dețin un motor mai mic de 49 cmc.

Cât durează cursurile pentru obținerea permisului de motocicletă?

După cum puteai deja să intuiești, durata cursurilor variază în funcție de categoriile de motociclete pentru care te pregătești să susții examenul.

Astfel, va fi nevoie de 3 săptămâni pentru permisul de conducere categoria A, timp în care se vor efectua 12 ore de pregătire teoretică şi 20 ore de pregătire practică (poligon şi traseu). În cazul în care deții deja un permis categoria A2 și poți dovedi o experiență de cel puțin 2 ani la condus, în cele 3 săptămâni se vor efectua 24 ore de pregătire teoretică şi 10 ore de pregătire practică

În situația în care nu deții deloc permis sau ai un permis de conducere, dar pentru alte categorii în afara de AM, A1 sau A2 (de exemplu, dacă vrei să conduci motociclete cu permis B auto), școala va dura 4 săptămâni, perioadă în care se vor efectua 24 ore de pregătire teoretică şi 26 ore de pregătire practică (poligon şi traseu).

Cu speranța că am reușit să-ți oferim informațiile de bază cu privire la obținerea permisului în funcție de vârsta și diferitele categorii moto, nu ne rămâne decât să-ți urăm succes la examene și să te așteptăm în showroom-ul Triumph Romania, să-ți alegi prima motocicleta pe care o vei conduce acasă!

Noi te vom ajuta cu alegerea unei motociclete potrivite cu experiența ta, indiferent dacă ești un începător (proaspăt posesor de permis) sau un fan experimentat cu multe mii de kilometri în spate de aventură pe două roți. În plus, îți punem la dispoziție și un service moto pentru servicii complete, reparații sau schimburi de ulei, alături de tot ce ai nevoie pentru motocicleta ta, începând de la echipamente moto complete și până la piese, accesorii sau produse de întreținere periodică.

Distribuie Articolul

Citește și