Cea mai bună motocicletă de oraș. Criterii de selecție și modele recomandate

Să recunoaștem, dacă ești destul de curajos, aproape orice model de motocicletă poate fi folosit în oraș pentru naveta zilnică de acasă, la birou și invers. Indiferent dacă mergi la muncă pe un scuter de 50 cmc sau în șaua unui Ducati de 1.262 cmc, ești la cheremul traficului infernal, a zecilor de semafoare și a șoferilor mai mult sau mai puțin educați din traficul orașului tău.

Totuși, există o serie de modele care aderă cu șanse egale la titlul de “cea mai bună motocicletă de oraș”! În zilele noastre, cele mai bune motociclete de oraș sunt cele cu care poți naviga cu ușurință prin traficul aglomerat, mai ales la orele dimineții, când toată lumea gonește nebună să ajungă cât mai la muncă, și deodată dacă se poate. Întradevăr, deși o motocicletă puternică cu viteză și accelerație explozivă constitue un avantaj, acestea nu vor putea să bată criterii precum: manevrabilitatea la condus, dimensiunile compacte sau economia de combustibil.

În căutarea motocicletei perfecte de oraș, vei avea nevoie de un model echilibrat care să poată îndeplini cu ușurință toate cerințele menționate mai sus, oferindu-ți în același timp puțin mai mult în ceea ce privește siguranța la viteze rezonabile. Așadar, în următoarele rânduri, vei descoperi cum se alege motocicleta ideală pentru naveta zilnică și vei face cunoștință cu cele mai bune motociclete care se comportă ideal în jungla urbană.

Cum alegi motocicleta ideală pentru străzile orașului tău

Manevrabilitate

Primul criteriu de care ai nevoie să supraviețuiești și să te strecori prin traficul infernal al orașului este răbdarea. Urmează apoi, reflexele rapide și nervii de oțel, dar și un motor care să poată ține pasul cu acest stil de condus. Concluzionând pe scurt, cele mai bune motociclete de oraș sunt acele modele compacte și ușoare.

Evitarea gropilor din asfalt apărute parcă peste noapte, strecurarea printre mașini și locuri înguste este normă dacă vrei sa învingi străzile aglomerate în drumul tău spre muncă. Așadar, o motocicletă potrivită pentru tine în oraș, trebuie să fie ușoară și extrem de manevrabilă, două calități întâlnite cu precădre la modelele compacte, care propun dimensiuni compacte și greutăți mai mici.

Puterea unei motociclete de oraș

Întradevăr, atunci când vorbim despre motociclete urbane, puterea este importantă, dar numai dacă este și utilizabilă. Nu are rost să ai putere și cuplu de top dacă ești nevoit să frânezi brusc, de fiecare dată când te lovești de un obstacol în fața ta! Motocicletele care funcționează cel mai bine pe străzile orașului au putere moderată, dar cu accelerație instantă, extrem de eficientă atunci când vrei să te îndepărtezi de un semafor sau în momentele în care te-ai săturat și vrei să evadezi exploziv dintr-o coloană care se mișcă constant, dar la viteze prea mici.

Confortul pe motocicletă

Când te aventurezi în traficul dificil, mai ales acela dintr-un un oraș aglomerat, este extrem de important să-ți concentrezi întreaga atenție asupra drumului din fața ta și pe situațiile limită neprevazute, și nu asupra a cât de inconfortabil ești așezat în șaua motocicletei tale! În acest sens, ergonomia bună este cheia. Și nu vorbim doar despre despre poziția corpului pe scaun. Confortul în mers vine și dintr-o configurație ideală a suspensiei.

De exemplu, tipurile de motociclete naked cu o suspensie super-rigidă care transmit șocul fiecărei gropițe, borduri sau denivelări din asfalt, nu numai că pot fi extrem de incomode, dar pot determina ca motocicleta să-ți ofere senzația unui comportament “nervos”, insuficient de sigur în traficul aglomerat.

Motociclete de oraș: modele recomandate

Este o misiune extrem de dificilă să construiești o motocicletă suficient de versatilă pentru a se descurca pe străzile orașului, dar și s-o poți folosi onorabil, în evadări pe autostradă sau călătorii mai lungi. Dar atunci când producătorii găsesc rețeta ideală, se nasc cele mai echilibrate mărci de motociclete care pot rafina diferențele dintre cele două stiluri de condus. Așadar, în rândurile următoare, ți-am pregătit și un top cu cele mai reușite motociclete de oraș, modele cu renume mondial și popularitate câștigate în rândul celor care preferă naveta urbană la bordul unui motor.

KAWASAKI Z650

Modelul Kawasaki Z650 setează etalonul pentru clasa medie de “naked-uri” ideale pentru naveta din oraș. Ușor, agil și atrăgător, această motocicletă de oraș se bucură de un design spectaculos grație liniilor unice, de inspirație Kawasaki Sugomi, fiind actualizat pentru a fi conform normelor Euro 5.

Motorul compact și puternic de 649 cc, sistemul ABS, DTV (Dual Throttle Valves), sistemul de alimentare prin injecție de combustibil, ambreaj Assist & Slipper, bordul multi-funcțional cu display TFT, conectivitatea cu smartphone și anvelope Dunlop Sportmax Roadsport 2, permit rider-ului să se bucure de performanțe extraordinare în condiții de maximă siguranță, putând fi condus și de către aceia care posedă permis de conducere categoria A2.

YAMAHA MT-07

Doar privind-o și este ușor de observat motivul pentru care motocicliștii din întreaga lume au ales să piloteze acest model entuziasmant de oraș. Evoluția motocicletelor Yamaha MT-07 este marcată printr-o nouă caroserie distinctivă, cu admisii de aer sub formă de aripioare și un far nou, compact cu LED, care proiecteaza o lumină cu aspect futurist, în formă de Y, demnă de un Hyper Naked modern.

Motorul compatibil Euro 5, oferă un răspuns și mai liniar, în timp ce ghidonul lat și conic va asigura viraje mai ușoare. MT-07 este disponibilă și în versiunea de 35kW pentru a se putea califica normelor de categorie A2, fiind ideală pentru piloții cu permis luat recent sau școlile de motociclism.

HONDA CB125R

Un alt model de referință când vine vorba despre motociclete de oraș este și Honda CB125R. Acest Neo Sports Café cu aspect agresiv și performanțe deosebite, vine cu atitudinea unei motociclete mari. Păstrează linia impusă de CB1000R, cu elemente precum panourile din aluminiu ce flanchează radiatorul, spoiler sub motor, cadru tubular, furcă inversată cu jambe de 41mm și bord cu display digital LCD. Farul rotund are încorporată lumină LED pentru zi, dar și stopul sau semnalizatoarele sunt cu LED pentru strălucire intensă.

Distracție mare pe motocicletă mică – este ceea ce își doresc tinerii piloți! Stilul minimalist păstrează caracterul pur, contrastul dintre strălucirea părților metalice și negrul intens al evacuării, atrăgând instant toate privirile. Sunetul evacuării amplasate sub motor pentru un centru al greutății coborât și manevrabilitate sporită, contribuie la nota de naked sportiv al lui CB125R.

STREET TRIPLE RS

Pentru fanii mărcii Triumph, am adăugat în acest top și un model mai puțin cunoscut, apărut destul de recent în familia celebrului brand britanic, dar care este din punctul nostru de vedere, combinația perfectă dintre putere și manevrabilitate, criterii care o transformă cu ușurință într-un model perfect pentru oraș. Street Triple RS dispune de un motor triplu de 765 cmc complet revizuit, care produce 123 de cai putere, dezvoltat de echipa de motoare Triumph Moto2TM.

Prin aspectul său avangardist și specificații de top, Triumph Street Triple RS este considerat unul dintre cele mai reușite modele din gama de motociclete Triumph Roadsters. Noul model livrează putere și cuplu într-o combinație perfectă, fiind o motocicletă pregătită pentru cucerirea definitivă a circuitului sau a străzilor din oraș.

Concluzie

Evident, topul acesta poate fi completat cu multe alte modele care se comportă excelent în oraș. Ceea ce trebuie să știm însă, este faptul că motocicletele pe care le discutăm aici și altele, care n-au fost omise din lipsă de respect, ci doar din raționamente de spațiu editorial,  deși variază ca mărime, stil și preț, toate au un lucru în comun: sunt perfecte pentru a face față străzilor complicate, traficului infernal și spațiilor înguste dintr-un oraș aglomerat!

Iar în cazul în care, încă ți se pare destul de dificil să alegi cea mai bună motocicletă de oraș și îți dorești o opinie specializată pentru a lua cea mai potrivită decizie în funcție de cât cântărește o motocicletă sau alta, Triumph Romania este locul unde găsești consiliere avizată, alături de o gamă întreagă de motociclete perfecte pentru naveta urbană, dar și pentru evadări la sfârșit de săptămână pe un traseu spectaculos, în afara orașului.

Te așteptăm și în service-ul Triumph pentru o revizie făcută de profesioniști, dar și pentru a te echipa complet înainte de a porni la drum, cu produse provenite de la branduri cu renume internațional, la prețuri atente cu fiecare buzunar în parte. În plus, echipa noastră îți poate oferi și diferite modalități de finanțare, atât în rate, cât și în leasing ori prin programul RABLA Moto pentru persoane fizice sau persoane juridice, la unele dintre cele mai avantajoase condiții de pe piață!

Distribuie Articolul

Citește și