Cel mai rapid motor din lume: 8 motociclete care ating viteze mari

Când te gândești la cel mai rapid motor din lume sau la motociclism în general, indiferent dacă ești un pasionat de la distanță sau chiar fericitul posesor al unei motociclete de viteză, street naked sau al unui chopper clasic, nu are cum să nu-ți vină în minte cele 3 cuvinte definitorii pentru acest stil de viață: adrenalină, viteză și libertate! Pe toate aceste senzații pure le poți obține foarte ușor doar în șaua unei motociclete adevărate, care gonește cu viteze ametițoare – un sentiment greu de atins la volanul unei mașini, oricât de puternică ar fi aceasta.

Datorită construcției aerodinamice și poziției în șa, motocicletele îți oferă senzația de viteză, indiferent de cât arată acul în bord. Dacă n-ai mai fost pe o motocicletă până acum (lucru pe care ar trebui să-l corectezi cât mai rapid), trebuie să știi că 40 km/h se simte mai degrabă ca 160 km/h. Cu toate acestea, există categorii de motociclete care depășesc cu mult această barieră. Datorită evoluției tehnologice constante, din punct de vedere al design-ului și al puterii motoarelor, cele mai noi tipuri de motociclete moderne au devenit, încet, dar sigur, unele dintre cele mai rapide vehicule de pe pământ. 

Așa că, dacă ești un dependent înrăit al vitezei, care și-ar dori să gonească la viteze supersonice, și mereu cu ochii în patru după cel mai rapid sau cel mai mare motor de motocicletă din lume, în rândurile de mai jos le-am adunat pe cele mai populare dintre ele, într-un top care, sperăm noi, să-ți satisfacă această curiozitate.

Care este cel mai rapid motor din lume produs vreodată

Dodge Tomahawk

Cum era de așteptat, cea mai rapidă motocicletă din lume face parte din categoria vehiculelor cărora le este interzisă circulaţia pe drumurile publice. I se mai spune şi monstrul pe 4 roţi, atât datorită aspectului, cât şi vitezei amețitoare la care poate ajunge în condiții de circuit: 680 km/h!!! Din păcate, doar o mână de “muritori” vor avea ocazia să vadă cu ochii lor această bestie motorizată. Și nu din cauza prețului prohibitiv, de peste 500.000 de dolari, ci din simplul motiv că, fiind considerată extrem de periculoasă, Dodge Tomahawk a fost comercializată în serie exclusivistă. Cea mai rapidă motocicletă din lume a fost construită în doar 10 astfel de exemplare, toate găsindu-și rapid cumpărători cu dare de mână, în ciuda interdicţiilor de circulație sau prețului astronomic.

Lista cu cele mai rapide motociclete din lume

Și ca să ne întoarcem cu picioarele pe stradă, trecem de la bestia experimentală Dodge Tomahawk, la un top cu cele mai rapide motociclete, modele legale și disponibile pentru achiziție. Dar să nu vă lăsați păcăliți! Unele dintre aceste modele se bucură de viteze de top amețitoare – motociclete care au potențialul să se ascundă neobservate pe stradă sau pe circuit, într-un singur clipit din ochi. 

Triumph Speed Triple 1200 RR

Viteza de top: 266 km/h

Motor: 1160 cmc, 3 cilindri în linie, 12 valve, DOHC (180 hp)

Eleganța britanică, performanțele de top și atitudinea agresiv-sportivă, plasează noul Triumph Speed Triple 1200 RR în clasamentul celor mai rapide și iconice motociclete de stradă! Grație dotărilor de top, a manevrabilității excelente și aspectului impunător, acest model stabilește un nou standard pentru motocicletele rapide pe șosea. Motorul cu capacitatea de 1160 cmc ce scoate 180 de cai putere și un cuplu de 125 Nm, se bucură de setări fine pentru o experiență explozivă de pilotaj, dar în perfectă siguranță. Speed Triple 1200 RR e dotat cu ABS, control al tracțiunii optimizat pentru viraje și alte sisteme inovatoare ce intervin sensibil, determinând echilibrul perfect între performanțe și siguranță. Echiparea standard include quickshifterul Triumph Shift Assist – perfect pentru schimbarea treptelor insesizabil, la orice viteză și turație, cu accelerația constantă, ajutând pilotul să își păstreze concentrarea la traseele ideale de pe circuit sau de pe stradă.

Aprilia RSV 1000 R

Viteza de top: 282 km/h  

Motor: 998 cc V-Twin răcire cu lichid (143 hp) 

Cel mai rapid model produs de Aprilia este mult mai mult decât o pereche de roți și un motor puternic. Rezultatul unui proiect ambițios al Diviziei Aprilia Racing, prin adoptarea celei mai bune tehnologii disponibile, RSV4 are aripi aerodinamice integrate, eficiență aerodinamică îmbunătățită, un motor de 988 cc dispus în V, 143 cai putere și un cuplu mai mare decât oricând. Una dintre cele mai rapide modele de motociclete super-sport, Aprilia RSV4 1000 R a fost produs între 2004 şi 2010 și are o cutie de viteze cu 6 trepte, care atinge performanța de a ajunge la 140 km/h în doar 10 secunde. 

Yamaha YZF-R1

Viteza de top: 293 km/h

Motor: 998 cc, răcire cu lichid, 16-valve (200 hp) 

Yamaha YZF-R1 este un model supersport de ultimă generație, dezvoltat fără compromisuri și construit cu cele mai sofisticate tehnologii, din punct de vedere al motorului și șasiului. Motocicleta este echipată cu o carenă agresivă, derivată din M1, faruri și lumini de poziție cu LED-uri restilizate, ce îi conferă o imagine intimidantă, alături de sistemele de control al frânelor, cu tehnologie BC/EBM. Suspensia actualizată, motorul EURO 5 rafinat și pneurile RS11 premium, ridică modelul YZF-R1 la un nou nivel de performanță stradală.

MV Agusta F4 1000R

Viteza de top: 299 km/h 

Motor: 998 cc răcire cu lichid, 4 cilindri in linie, 4 timpi (175 hp)  

Nu putea exista un top cu cel mai rapid motor din lume din care să lipsească acest model al producătorului italian MV Agusta! Lansată într-o ediţie limitată, motocicleta se bucură de un motor de 1 litru, 16 valve si 175 CP cu care reuşeşte să atingă o viteză maximă de 299 km/h. MV Agusta F4 1000R face suta de kilometri în doar 3,1 secunde și beneficiază de sistem de răcire cu lichid, frâne Brembo şi cutie de viteze în 6 trepte. 

Kawasaki Ninja ZX-14R

Viteza de top: 305 km/h

Motor: DOHC răcire cu lichid, 1441 CC în 4 cilindri și 4 timpi (207.9 hp)  

Kawasaki Ninja ZX-14R a devenit, la momentul lansării, cea mai rapidă motocicletă de stradă care depăşeşte pragul de 300 km/h. Modelul face parte din celebra serie Ninja, care a dat ani de zile unele dintre cele mai rapide modele de motociclete din lume. Acest model cu motor DOHC răcit cu lichid de 1441 cc în 4 cilindri şi 4 timpi este capabil să ajungă la 100 de km/h în numai 2,7 secunde, atingând o viteza maximă de 305 km/h. În plus, sistemele electronice patentate de asistență, precum Kawasaki Traction Control (KTRC) și Digital Fuel Injection (DFI®) oferă rider-ului performanțe nemaîntâlnite până acum, la niciun alt model de stradă. 

BMW S1000RR

Viteza de top: 303 km/h 

Motor: 999 cc racit cu lichid, în 4 cilindri și 4 timpi (207 CP)  

BMW S1000RR a fost construit încă din 2009 de cei de la BMW Motorrad, special pentru pole-position pe cele mai mari circuite moto ale lumii! Puterea fără limite împinge RR-ul dincolo de extreme – cu un cuplu maxim de 113 Nm la 11.000 rpm și o curbă de cuplu de cel puțin 100 Nm pe plaja de turație între 5.500 și 14.500 rpm. La peste 10 ani după ce prima generație de RR a hipnotizat lumea moto, producătorii BMW propun următorul nivel de performanță. Aproape fiecare componentă a fost proiectată pentru 100% performanță, din față și până în spate. Rezultatul: mai puțină greutate și performanță de neegalat pe stradă!

Suzuki Hayabusa

Viteza de top: 303–312 km/h

Motor: 1340 cc 4 cilindri in linie și 4 timpi (190 hp) 

„Șoimul japonez” Hayabusa este un model etalon pentru zona de super-sport. Încă de la momentul debutului, în 1999, aceasta a atentat la titlul de cel mai rapid motor din lume, atingând incredibila viteză de 397 km/h! Însă, din considerente de siguranță pe drumurile publice, după anul 2000, modelul a fost limitat la viteza de 300 km/h. Noul model Suzuki Hayabusa GSX 1300 RR beneficiază de un motor de 1340 cc complet reproiectat, ciclistică efecientă, alături de sisteme electronice avansate și carenaj special construit pentru a stabili noi niveluri de performanță sportivă. 

Colecția robustă de sisteme electronice de control, care cuprinde o versiune avansată a sistemului Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S.) face din „soimul japonez”, o motocicletă specială pentru riderii pasionați de performanțe îndrăznețe pe asfalt. Hayabusa GSX 1300 RR excelează și la celelalte capitole – manevrabilitate, confort, fiabilitate, zgomot, consum rezonabil – putând fi folosită pe șosele, zilnic, fără compromisuri.

Concluzie

În final, nu putem decât să completăm că omul a fost dintotdeauna fascinat de viteză și recorduri, iar sporturile cu motor se bucură de numeroşi fani pe întreaga planetă. Deși în topul preferinţelor rămân maşinile, motocicletele au avut și vor avea mereu parte de aprecierea tuturor, mai ales când vorbim despre cele mai rapide, puternice și arătoase bestii motorizate.

Forța brută, adrenalina instantă și senzația neîngrădită de libertate, născute în șaua unei motociclete, ne-au făcut și pe noi, cei de la Triumph Romania să ne îndrăgostim iremediabil de viața pe două roți. Însetați după viteză în regim exploziv pe autostradă, strecurăndu-ne în traficul aglomerat din marile orașe sau tânjind după experiența brută a călătoriilor de anduranță off-road, motorul tău de vis poate fi pregătit în funcție de preferințele și nevoile ori de stilul de condus care se potrivesc cel mai bine personalității tale. 

Pe această cale, lansăm o invitație tuturor celor interesați de lumea fascinantă a motor-sportului, să vizualizeze gama noastră completă de motociclete și, de ce nu, să ne întâlnim pe viu în showroom-ul nostru, la un test drive! Doar în acest fel veți avea ocazia să gustații din senzația condusului în șaua modelului vostru preferat, disponibil din stoc, la cele mai bune prețuri de pe piața de profil din România. Vă propunem și servicii profesionale de reparații sau întreținere, echipamente moto, accesorii moto și o întreagă gamă de produse premium, de la branduri de renume mondial. Practic, la noi găsești totul pentru motocicleta ta –  transparent, simplu și, mai ales, fără intermediari sau oferte amăgitoare!

Distribuie Articolul

Citește și