Dacă abia recent ți-ai început viața de rider și ai trecut cu brio examenul pentru permis conducere motocicletă, în acest articol ți-am pregătit câteva sfaturi pentru a te asigura că primele săptămâni și lunile de condus pe două roți vor fi distractive și mai ales sigure.
Evident, această listă cu sfaturi conducere motocicletă este pur și simplu informativă. Nu vei deveni un motociclist mai bun doar citind-o, dar sperăm sincer că te va ajuta cu o serie de idei și recomandări numai bune de exersat atunci când te vei urca pentru prima oară în șaua motocicletei tale. Cunoscând secretele și tehnicile de bază ale motor-sportului pe două roți, stilul tău de condus se va îmbunătăți odată cu kilometrii parcurși în perfectă siguranță pentru tine și ceilalți parteneri de trafic.
Cât de greu este să conduci o motocicletă?
Condusul unei motociclete nu este o joacă de copil. Presupune multă stăpânire de sine, o doză de maturitate, dar și o condiție fizică minim acceptabilă pentru a putea controla în siguranță căluții rebeli de sub tine. Decât să te întrebi imediat după absolvire, ce poți conduce cu A2 sau A1, un lucru mai bun ar fi să te informezi și să bagi bine la cap secretele meseriei de la motocicliștii cu experiență, de care, poate, nu ai învățat în cadrul cursurilor școlii moto proaspăt absolvite.
Ascultând și asimilând învățăturile și recomandările de conducere motocicletă, ne vom face cu toții o favoare, dobândind abilități și tehnici extrem de utile în efortul de a deveni rideri mai buni, mai inteligenți și mai siguri pe șosea.
Tehnici de bază și sfaturi pentru conducerea unei motociclete
Poziția ideală de conducere motocicletă
Când te urci pentru prima data în șa, fă-ți timp pentru a regla comenzile în funcție de corpul și lungimea brațelor tale. De asemenea, nu uita cât de importantă este alegerea motocicletei în funcție de înălțime, astfel încât picioarele tale să ajungă cu ușurință pe sol, pentru a putea ține motocicleta în echilibru perfect atunci când ești oprit la semafor, spre exemplu. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru că poziția corectă de mers va reduce oboseala și îmbunătățește controlul motocicletei din timpul condusului.
Ca să-ți fie și mai ușor, iată 5 factori cheie de care trebuie să ții cont, indiferent că ești un rider experimentat la bordul unei motociclete puternice sau un novice cu permis moto abia luat:
1. Postura corpului și privirea mereu înainte;
2. Ține capul sus și bărbia îndreptată în direcția de mers;
3. Relaxează-ți brațele și plasează greutate minimă pe încheieturi;
4. Ține-ți spatele relaxat și susține-ți greutatea cu mușchii abdominali;
5. Prinde-te ferm de motocicletă cu picioarele și genunchii.
Tehnica de frânare
Tehnicile de frânare pot fi exersate într-o parcare goală sau pe un drum slab circulat, dar niciodată în proximitatea unei zone cu trafic intens. Ideea aici este să testezi cât de repede poate fi oprită motocicleta ta într-o situație controlată. Nu se știe niciodată când s-ar putea să fii nevoit să folosești cu adevărat acele frâne.
În plus, dacă motocicleta ta este echipată cu ABS, ar trebui să știi cum și când se cuplează sistemul. Unele sisteme ABS se cuplează mai devreme decât altele, cu diferite niveluri de sensibilitate la declanșarea frânelor. Și nu uita – ABS-ul este un ajutor pentru tine, nu o plasă de siguranță!
Exersează frânarea cât poți de repede, accelerând la viteze diferite, pentru a afla distanța optimă, necesară pentru a opri complet motocicleta. De fapt, nu vei dori niciodată să apeși la maximum frânele! Nu ai idee cât de greu e să conduci o motocicletă și s-o redresezi atunci când frânezi violent. Tocmai de aceea, de preferat ar fi să le acționezi lin, cu o presiune crescândă în funcție de viteza de la care vrei să testezi frânarea.
Verificarea presiunii în pneuri
În mod normal, orice nivel de 5 psi sub presiunea recomandată pentru anvelopele pe care le deții, va afecta manevrabilitatea motocicletei tale. Ideal ar fi să verifici nivelul corespunzător de presiune în pneuri, cel puțin o dată pe săptămână și, cu siguranță, la începutul sezonului. Inutil să mai adăugăm că, până și un tânăr care dă de permis motocicletă la 16 ani știe importanța verificării frânelor sau efectuarea la timp a schimbului de ulei, astfel încât totul să funcționeze impecabil și în condiții de siguranță totală.
Ai grijă când conduci alături de un grup de motocicliști
Datele statistice relevă îngrijorător faptul că, aproximativ 50% dintre accidentele de motocicletă sunt cele care implică grupuri de motocicliști. Tocmai de aceea, atunci când conduci alături de un grup de prieteni pe motociclete, încearcă să ții pasul, păstrând o distanță sigură de frânare în raport cu colegul din fața ta. În plus, câte tipuri de motociclete sunt, cam tot atâtea tipuri de rebeli există! Știm că tentația să bravezi în fața prietenilor tăi este apetisantă, dar încearcă să fii civilizat în trafic, nu te lăsa distras de ceilalți, nu vă întreceți în depășiri succesive, mers în paralel pe o bandă sau alte acrobații pe două roți.
Din păcate, cu cât grupul este mai mare, cu atât devine mai periculos, așa că, în mod ideal, rămâneți sub cinci prieteni. Și nu te grăbi! Mai important decât să ajungeți în același timp la destinație este să ajungeți cu toții în siguranță.
Sfaturi pentru începători
Controlul ideal al accelerației
Când vine vorba despre sfaturi de conducere motocicletă pentru începători, controlul accelerației este, probabil, cea mai importantă abilitate de stăpânit. Controlul bun al accelerației determină cât de lin este stilul tău de condus, cât de bine funcționează suspensia și cât de bine se va așeza motocicleta ta pe viraje. Așa că, cel puțin pentru moment, ia-ți gândul de la plecarea de pe loc cu motocicleta într-o roată 😉
Poartă mereu echipamentul de protecție
Deși, în România, legea obligă doar la purtarea căștii moto, când vine vorba despre siguranța noastră, ar trebui să luăm toate măsurile suplimentare pentru o protecție totală. Din păcate, la fel cum este tratată și purtarea centurii de siguranță, încă există mentalitatea păguboasă de a ne proteja, doar ca să nu fim amendați. Recomandarea noastră este să încerci să te protejezi cu un echipament cât mai complet.
Nu e nevoie să dai sume exorbitante de bani pe un combinezon special, o pereche de cizme moto, mănuși de protecție sau o cască decentă pentru protejarea ideală a capului. Cheltuiește cât îți poți permite, dar echipează-te complet. În plus, un costum moto nu se rezumă doar la protecția în fața potențialelor accidente. Dacă ți-e frig, ești ud sau – cel mai rău dintre toate – nu ai o vizibilitate optimă, siguranța, dar și experiența călătoriei tale pe motocicletă, vor avea de suferit.
Vorbește cu tine atunci când conduci pe motocicletă
Chiar dacă pare un sfat nebunesc, să-ți vorbești cu voce tare, îți poate îmbunătăți dramatic condusul pe orice tip de motocicletă, mai ales când ești singur la drum lung și ești începător. Exersează acest obicei timp de cinci minute la fiecare cursă și vei observa că, un discurs analitic cu tine însuți, te poate ajuta să previi multe accidente, obligându-te să te gândești de două ori înainte de a efectua o manevră de care nu ești foarte sigur sau pentru care încă nu ai dobândit reflexele și automatismele necesare.
Strecurarea prin traficul urban
Un subiect destul de cotroversat și sursă constantă de invidie pentru șoferii de mașini blocați în aglomerația orașului, strecurarea prin traficul urban este legală, doar atunci când o faci cu atenție. Până la urmă, acesta este și avantajul major de conducere motocicletă: atunci când situația o permite, să te poți strecura printre mașini. Totuși, când te lansezi în astfel de manevre, încearcă să o faci cât mai lin și la o viteză care să nu depășească niciodată mai mult de 20 km/oră, peste viteza traficului devansat.
La final, dincolo de reguli, tips, clasificare motociclete și alte sfaturi utile mai mult sau mai puțin tehnice, vrem să-ți mai spunem doar atât: bucură-te de călătorii spectaculoase pe noua ta motocicletă! Lasă vântul și razele soarelui să-ți simtă zâmbetul satisfăcut de pe față și trăiește la maximum experiența nemaipomenită a condusului pe două roți!
Dozează reprizele de adrenalină la viteze amețitoare, cu pauze de croazieră la drum întins. Încearcă toate senzațiile pe toate tipurile de motociclete, dar păstrează-ți calmul și instinctele mereu ascuțite pentru neprevăzut. În sens contrar, mersul pe motocicletă atunci când ești supărat, nervos ori temător, poate duce la decizii proaste și accidente pe drum.
Iar dacă ești în căutarea unui partener de încredere când vine vorba despre tot ceea ce trebuie pentru motocicleta ta, Triumph Romania este soluția perfectă pentru tine. Pe lângă cele mai frumoase modele de motociclete cu ADN britanic Triumph, servicii de întreținere în service moto autorizat, în stocul nostru vei găsi și o ofertă completă de echipamente moto provenite de la cele mai mari branduri din domeniu, recunoscute pentru siguranța lor și calitatea premium a materialelor, la prețuri accesibile pentru fiecare tip de buget. Așadar, vino în showroom-ul Triumph să programăm împreună un test drive cu modelul preferat de motocicletă sau pentru a te ajuta cu o soluție de finanțare, cât mai avantajoasă pentru tine!