Cum alegi anvelopele pentru motocicletă: Criterii de care să ții cont și sfaturi utile

Fie că ești un rebel al asfaltului și adori să-ți faci intrarea în nori de fum și miros de cauciuc ars sau pur și simplu ești un rider cumpătat, cu mii de kilometri parcurși în naveta zilnică sau în călătoriile din weekend, indiferent de stilul tău de condus, în cele din urmă vei avea nevoie de anvelope moto noi. În acest sens, echipa Triumph Romania ți-a pregătit o serie de informații, criterii și sfaturi de bază despre alegerea anvelopelor moto potrivite.

Astăzi, cumpărarea de anvelope noi pentru motociclete nu mai este ceea ce era înainte. De fapt, poate fi de-a dreptul intimidant dacă nu ești la curent cu limbajul și termenii specifici precum: rating V sau Z, pliuri radiale sau bias, indice viteză anvelope moto, cote de sarcină și multe altele! Este ușor să fii copleșit de bogăția de informații existente, așa că, ne-am propus să-ți ușurăm munca, oferindu-ți un ghid de bază ca să știi la ce trebuie să fii atent atunci când vine momentul să-ți schimbi cauciucurie vechi, cu un set nou nouț de anvelope moto.

La câți km se schimbă cauciucurile la motocicletă?

Spre deosebire de anvelopele auto, cauciucurile moto au o durată de viață diferită și sunt proiectate pentru cea mai bună performanță și durabilitate. Așadar, la câți km se schimbă cauciucurile la motocicletă? În mod normal, o anvelopă te va ține între 5.000 – 45.000 de km la o utilizare medie. Pe de altă parte, poți distruge un set de anvelope noi chiar și în mai puțin de 200 de km, într-o zi pe circuit! Ce vrem să spunem este că durata unei anvelope depinde de o varietate de factori, precum calitatea anvelopelor, stilul de condus, performanța și categoriile de motociclete, condițiile de drum și multe altele.

Criterii de care să ții cont în alegerea anvelopelor moto

Există atât de mulți factori care afectează durata de viață a unei anvelope de motocicletă, dar cei mai importanți sunt următorii:

Calitatea anvelopelor

Așadar, când vine vorba despre cea mai bună alegere anvelope moto, regula de bază este: cu cât performanța anvelopei este mai mare, cu atât vei obține mai puțini kilometri! Acesta este și motivul pentru care anvelopele de turism durează mult mai mult decât anvelopele speciale de curse pentru motociclete.

Cu toate astea, ținând cont de siguranță, cea mai bună recomandare anvelope moto este să folosești întotdeauna modele de calitate și performanțe superioare pe motocicleta ta, chiar dacă nu ai un stil de condus agresiv. Anvelopele te țin pe drum, așa că, o anvelopă premium trebuie să se încălzească cât mai repede și să ofere cea mai bună aderență posibilă.

Tipul de motocicletă și performanțele acesteia

O altă serie de factori majori care afectează semnificativ durata de viață a anvelopelor pentru motociclete sunt tipul, greutatea și performanța motocicletei. Poți să ghicești și singur că, cu cât deții o motocicletă mai performantă, cu atât durata de viață a anvelopelor tale, va fi mai mică. La fel se întâmplă și în cazul greutății. Cu cât motocicleta ta va fi mai grea, cu atât va scurta și durata de viață, afectând inclusiv aderența anvelopelor moto. Prin urmare, motocicletele sportive de stradă de înaltă performanță își pot uza anvelopele mai repede decât orice alt tip de motocicletă. Anvelopele acestor motociclete durează de obicei aproximativ 2.500-10.000 de kilometri.

Stilul de condus

Vrei să profiți la maximum de anvelopele motocicletei tale prelungindu-le viața cât mai mult timp posibil? Atunci ar trebui să fii mai blând cu accelerația! Așa cum spuneam și ceva mai devreme în articol, cu un stil de condus mai agresiv, te poți aștepta să faci mai puțini kilometri cu anvelopele tale. De aceea, poți ruina complet un set de anvelope sport într-o singură zi pe pistă. Pe de altă parte, cu o utilizare responsabilă, ai putea circula cu aceleași anvelope pentru un sezon întreg!

Nu are rost să mai adăugăm că atunci când vine vorba despre celebrele “burnouts”, practic îți vei putea distruge anvelopele în câteva minute și deseori, nu doar anvelopele au de suferit. Dacă faci o mulțime de porniri și opriri cu bolidul moto, poți, de asemenea, să uzezi anvelopele mult mai repede. Kilometri lungi pe autostradă la viteze de croazieră sunt întotdeauna mult mai blânzi cu anvelopele tale.

Acesta este și motivul pentru care anvelopele durează mult mai mult pe motoare mai mici pentru navetă, în comparație cu frații lor de înaltă performanță, concepuți pentru adrenalină și senzații tari pe două sau o roată.

Vremea și condițiile drumului

Când ne referim la uzură, toate tipurile de anvelope sunt influențate și de vremea sau condițiile drumului. Într-o climă mai caldă, te poți aștepta la temperaturi mai ridicate ale drumului, care supra-încălzesc anvelopele, ducând la o durată de viață mai scurtă. Cu toate acestea, anvelopele mai calde oferă și o aderență mai bună. Suprafața drumului joacă și ea un rol important în această ecuație. Drumurile din beton sau asfalt dur sunt predispuse să consume anvelopele de motocicletă mult mai repede, deoarece au o suprafață aspră.

De ce caracteristici să ții cont când alegi anvelope moto de stradă?

De asemenea, când vorbim despre o alegere anvelope moto corectă ar trebui să ținem cont și de mentenanța lor. Așadar, dacă nu vrei să îți schimbi anvelopele de stradă foarte des, trebuie să fii atent la și întreținerea acestora, iar cele mai importante aspecte pentru mentenanța anvelopelor sunt următoarele:

  1. Menține-ți presiunea în anvelope la nivelul recomandat de către producator;
  2. Fă controale vizuale regulate asupra stării lor de uzură;
  3. Asigură-te că roțile sunt mereu aliniate și echilibrate;
  4. Depozitează adecvat anvelopele de stradă și nu le lăsa la soare sau afară, în ger, pentru perioade lungi de timp, mai ales în extrasezon.

La ce să fii atent când alegi anvelopele de iarnă?

Din păcate, la noi în țară, venirea iernii înseamnă de cele mai multe ori și sfârșitul sezonului de mers cu motocicleta. Dar dacă ești un fan înrăit care nu se sperie așa ușor de temperaturile care se apropie de îngheț sau de câțiva fulgi de zăpadă, cu un montaj anvelope moto de iarnă vei salva cu siguranță situația. Așadar, ai grijă să alegi o anvelopă moto de iarnă clasificată M+S (mud and snow). Acestea vin cu modele diferite de benzi de rulare și sunt proiectate pentru o varietate de condiții.

În general, anvelopele M+S au un profil al benzii de rulare care este conceput pentru a ajuta tracțiunea în condiții de frig, noroi și zăpadă. Zăpada se lipește de ea însăși mai bine decât de cauciuc, așa că unele anvelope moto specifice pentru iarnă sunt proiectate cu caneluri adânci pentru a ajuta la evacuarea zăpezii, combinate cu caneluri mai înguste, concepute pentru a colecta un strat mic de zăpadă, care la rândul lor, ajută la tracțiune.

Cum alegi între anvelope noi vs second hand?

Deși în unele condiții, se pot folosi și anvelope moto second hand (în principiu pentru că sunt mai ieftine), experții nu recomandă acest lucru! Când cumperi o anvelopă la mâna a doua, doar poți spera că aceasta are un istoric curat, lăsând foarte multe aspecte la voia întâmplării. Integritatea unei anvelope folosite poate fi afectată de cât de veche este aceasta; cum a fost depozitată; cum a fost folosită; de câte ori a fost montată pe o jantă sau dacă a fost sau nu implicată într-un accident

De cealaltă parte, când cumperi o anvelopă nouă, spune despre tine că ești un rider responsabil și atent cu întreținerea motocicletei sale. Astfel, ai garanția că a fost fabricată cu o toleranță exactă, nu a fost niciodată montată pe o altă motocicletă și, cel mai probabil, a fost depozitată corespunzător, ceea ce înseamnă că este sigură pentru utilizare în modul în care a fost testată și aprobată de producător.

Concluzionând, cu multă grijă poți duce cu o anvelopă nouă, chiar și peste 45.000 de km, dar o poți distruge complet într-o zi epuizantă pe pistă. Acest lucru se datorează faptului că durata de viață a anvelopelor de motocicletă depinde de mulți factori diferiți, cum ar fi tipul și calitatea anvelopei, stilul tău de condus, condițiile de drum și vreme, greutatea și performanța motocicletei tale.

De asemenea, nu uita să verifici frecvent și nivelul de presiune din roțile motocicletei să fie cel recomandat pentru a profita la maximum de performanțe și experiența optimă de condus!

În plus, pe lângă starea anvelopei, vârsta acesteia este și ea foarte importantă. Pentru că un cauciuc este predispus la îmbătrânire, producătorii sfătuiesc să nu folosiți o anvelopă moto mai mult de 5 ani! Dar dacă totuși o faceți, asigurați-vă că anvelopele sunt inspectate în fiecare an de către un mecanic și nu le utilizați mai mult de 10 ani.

Service-ul moto specializat din cadrul Triumph România este locul perfect în care îți poți verifica starea anvelopelor tale pentru drum și nu numai. Te așteptăm la noi să-ți faci reviziile periodice, schimburile de ulei moto sau reparații, având acces și la o gamă întreagă de piese, accesorii și echipamente moto complete, provenite de la cele mai renumite branduri din industrie.

Distribuie Articolul

Citește și