Unul dintre secretele unei motociclete bine întreținute, care să-ți ofere o experiență plăcută și mai ales sigură la condus este mentenanța lanțului de motocicletă. Pentru o viață lungă și fără probleme a motorului tău, încearcă să-ți menții lanțul motocicletei mereu curat, bine lubrifiat și reglat corespunzător. Dar chiar și cu o întreținere moto ca la carte, lanțul se va uza și odată cu acesta, și cele două pinioane. Așadar, înlocuirea lanțului la motocicletă presupune și înlocuirea ambelor pinioane, în același timp.
Până la urmă, lanțul de motocicletă este un consumabil care va trebui retras din uz mai devreme sau mai târziu, dar asta ridică o altă întrebare: de unde știi când ar trebui înlocuite lanțul și pinioanele? Tocmai de aceea vom încerca, prin acest articol, să-ți explicăm ce reprezintă și când trebuie făcută înlocuirea lanțului la motocicletă.
Cum știi dacă trebuie schimbat lanțul de la motocicletă?
Înainte de toate, trebuie să știi că lanțul de motocicletă este format dintr-o mulțime de zale care se potrivesc în dinții pinioanelor și transmit puterea motorului la roata motocicletei. În timp, acesta se slăbește ușor (din cauza forțelor care acționează constant asupra lui) și trebuie reglat astfel încât tensiunea lui să fie cea recomandată de producător.
Tensiunea unui lanț se măsoară de obicei prin măsurarea deformării maxime a părții inferioare a lanțului, undeva la jumătatea distanței dintre pinioane. Distanța trebuie să fie, în general, între 2,5 și 4 cm, dar cel mai bine verifici indicațiile pentru motocicleta ta.
Există câteva moduri de a determina momentul înlocurii lanțului de motocicletă. În primul rând, dacă este foarte slăbit și deseori necesită ajustare, probabil că ar trebui să îl schimbi. Din fericire, componentele de transmisie cu lanț sunt ușor de inspectat vizual pe majoritatea tipurilor de motociclete, așa că nu ar trebui să dureze mult pentru a determina dacă trebuie să cumpărați un lanț și pinioane noi.
Un alt mod de a verifica dacă ai de-a face cu un lanț uzat este să încerci să tragi lanțul de pe pinionul roții din spate. Dacă în momentul întinderii sesizezi că cel puțin jumătate dintr-un dinte de la pinion rămâne liber, înseamnă că lanțul este slăbit și trebuie schimbat. Un lanț nou se va înfășura perfect în jurul pinionului, acoperind perfect toți dinții acestuia, fără să lase spații libere.
Încă un mod de a inspecta lanțul poate fi făcut astfel. Plasează motocicleta pe un suport special (dacă ai așa ceva) și mișcă roata din spate pentru a vedea dacă lanțul menține aceeași tensiune și se rotește uniform, fără senzație de agățare. De asemenea, cu ajutorul lanternei verifică lanțul de urmele de rugină excesivă, care trădează nivelul de uzură al unui lanț ce trebuie schimbat cât mai curând.
Cum se schimbă lanțul de la motocicletă?
Ar trebui să te pregătești pentru o treabă destul de murdară atunci când te pregătești de o curățare lanț moto făcută ca la carte! Așa că te sfătuim să porți o pereche de mănuși înainte de inspecție. De asemenea, pe lângă trusa de scule moto, o lanternă puternică ar fi de mare folos. Totuși, dacă nu vrei să-ți bați capul cu această operațiune destul de “dirty” sau pur și simplu nu ai timp, poți apela oricând la serviciile atelierului moto Triumph, specializat să te ajute rapid și profesional cu înlocuirea lanțului la motocicletă.
Pasul 1
Curăță lanțul și zona pinioanelor. Asta este cea mai murdară și unsuroasă zonă de pe motocicletă. Curățarea ei va face treaba mult mai ușoară.
Pasul 2
Scoate tot ce împiedică accesul la pinioane. Va trebui să scoți roata din spate și capacul ce protejează pinionul de la motor. Va trebui probabil să scoți și apărătoarea de lanț sau alte elemente de carenaj care blochează accesul.
Pasul 3
Demontează zaua de legătură. Cu patentul, scoate siguranța elastică de pe axele zalei. Apoi poți scoate placa laterală și poți împinge zaua afară în partea opusă. Acum, scoate lanțul.
Pasul 4
Scoate pinioanele. Șuruburile care asigură pinioanele sunt strânse bine și pot fi greu de desfăcut. Poate fi mai ușor să slăbești șuruburile de pe pinionul roții, înainte de a demonta lanțul. Pentru asta, roagă un prieten să apese frâna spate și să țină motocicleta, în timp ce tu slăbești șuruburile înainte de a scoate roata. După scoaterea șuruburilor de la pinioane poți scoate și pinioanele.
Pasul 5
Înlocuiește pinioanele și unge șuruburile cu pastă specială pentru blocarea filetului. Mai apoi, strânge șuruburile cu momentul specificat în manualul de utilizare. La final reinstalează ansamblul roții spate.
Pasul 6
Pune noul lanț. Acesta va fi puțin mai scurt decât cel vechi, așa că va trebui să reglezi axa spate corespunzător, reamintindu-ți să rotești șuruburile de pe fiecare parte a basculei la fel, pentru a păstra aliniamentul roții. Pune un ziar sub lanț pentru a nu face murdărie dacă îl vei scăpa și întinde-l peste pinionul din spate, peste basculă și, la final, peste pinionul de la motor. Asta îți va oferi posibilitatea să conectezi lanțul sub basculă, unde ai mai mult loc de manevră.
Pasul 7
Asamblează zaua de legătură cu oringurile de cauciuc, apoi introdu-o în cele două capete ale lanțului, conectându-l. Pune câte un oring pe fiecare ax liber, pune placa laterală și împinge siguranța elastică pe axe, asigurându-te că are capătul închis spre direcția de mers a lanțului.
Pasul 8
Reglează lanțul la întinderea optimă, apoi asigură-te că toate șuruburile sunt strânse. Lanțul poate avea nevoie de reglaje repetate când este nou, așa că, după primele 2-3 ieșiri la drum, verifică preventiv dacă tensiunea lanțului este ok.
La câți km se recomandă înlocuirea lanțului la motocicletă?
Dacă te întrebi la câți km se schimbă lanțul la motocicletă, reglarea corectă a lanțului ar trebui verificată, ideal, la fiecare 1.000 km parcurși, dar când vine vorba despre înlocuirea lanțului, nu există un parametru exact sau un număr fix de km, pentru că asta poate varia de la o motocicletă la alta. În funcție de producător, lanțurile moto au o durată de viață utilă între 3.000 și 10.000 de kilometri, dar așa cum am zis, este imposbil să determinăm eficient la câți kilometri se face schimbul. Așa că, cel mai sigur ar fi să-l schimbi de fiecare dată când simți că lanțul este prea slăbit sau prea uzat.
Și nu uita, schimbul unui lanț va depinde foarte mult și de condițiile de utilizare și îngrijire oferite motocicletei. Nu vom avea aceeași uzură la o motocicletă sportivă condusă pe asfalt, la fel cum vom avea la un model enduro sau motocross, călite pe trasee dificile, în off-road.
Cum se întreține lanțul de la motocicletă?
Lanțul trebuie curățat periodic. Soluția lubrifiantă folosită pe lanț are prostul obicei să adune tot praful și impuritățile de pe drum, formând o pastă groasă și abrazivă, departe de a mai fi eficientă pentru ungere. Dacă vezi că lanțul tău a acumulat prea multe impurități, te sfătuim să folosești un agent degresant puternic, fără clor, precum sprayurile degresante de la Scottoiler, cu care pulverizezi generos pe toată lungimea lanțului moto. Lasă-l câteva minute să acționeze și folosește o periuță de dinți pentru a-l curăța temeinic. Există și perii speciale pentru această operațiune, dar nu folosi niciodată o perie din sârmă!
După curățare, urmează ungerea lanțului. Lubrifierea are rolul de mări durata de viață a lanțului și a pinioanelor, să-l facă să ruleze mai silențios și să minimizeze pierderile de putere la nivelul lanțului. Ungerea ar trebui făcută, în principiu, cam la fiecare 500 km sau după fiecare drum făcut pe ploaie. Operațiunea este destul de simplă dacă ai la dispoziție un ulei de întreținere lanț motocicletă.
Soluția de ungere se aplică pe lanț, în partea lui interioară, în timp ce roata se învârtește ușor pentru o ungere uniformă. Unge-l din plin, dar nu exagera, pentru că surplusul de lubrifiant va fi inevitabil aruncat pe jantă sau pe discul de frână. Înainte de a porni la drum cu motocicleta, așteaptă 10-15 minute după ce ai uns lanțul, ca să îi dai puțin timp lubrifiantului să adere la lanț și să nu fie aruncat de forța centrifugă.
În caz că nu știai, există și sisteme electronice de ungere a lanțului de motocicletă, care te vor scuti de munca murdară. Acestea vor aplica automat lubrifiantul, fără să-ți mai faci griji. De exemplu, pompa electrică pentru lubrifierea lanțului Scottoiler eSystem, instalată pe motocicletă, îți oferă un control total asupra setărilor de lubrifierie afișate pe un display care se prinde de ghidon.
Acest sistem te ajută să amâni înlocuirea lanțului la motocicletă și a pinionului, crescându-le durata de viață. Nu contează câte tipuri de motociclete sunt, acesta se va potrivi perfect fiecăreia în parte, reducând nevoia de întreținere a lanțului prin setările autocalibrate care elimină risipa, reglând exact atât cât trebuie debitul de ulei dozat electronic pe lanț.
Concluzia este că, cu cât îți verifici mai des lanțul, îl cureți, îl ungi și îi reglezi tensiunea meticulos, cu atât mai rar va trebui să scoți bani serioși din buzunar pentru înlocuirea cu altul nou. Urmează pașii de mai sus și lanțul tău de transmisie poate dura multe mii de kilometri de acum înainte, într-o formă perfectă de rulaj, indiferent de tipul motocicletei, teren, stilul de condus sau condițiile meteo de afară.
Iar în cazul în care deții o motocicletă Triumph nouă sau second-hand și vrei o revizie efectuată de profesioniști, un schimb de lanț, ulei sau filtru, alături de servicii complete de reparații și întreținere într-un service autorizat, poți apela la echipa noastră de tehnicieni cu experiență, printr-o programare efectuată direct pe site-ul oficial Triumph România – este atât de simplu și rapid.
Așadar, lasă-ți motocicleta pe mâinile iscusite ale mecanicilor din atelierul nostru și bucură-te de călătorii sigure și amintiri de povestit nepoților din călătoriile tale spectaculoase!