Înmatriculare motocicletă: Documente, costuri, ce trebuie să știi

După ce ai reușit să strângi suma de bani necesară achiziției, nimic nu se compară cu sentimentul de a aduce în sfârșit acasă, motocicleta mult visată. Totuși, dacă modelul tău nu a mai fost înmatriculat până acum, ar trebui să te înarmezi cu puțină răbdare! Pentru că nu suntem încă “o țară ca afară”, în care formalitățile legale nu durează mai mult de o oră, în România, o înmatriculare motocicletă ar putea să-ți consume (în funcție și de noroc, ascendentul zodiacal sau dimensiunea stelei din frunte) de la doar câteva zile, până la săptămâni bune din viața ta. 

Etape, avize, acte necesare înmatriculare motocicletă, la ce cozi trebuie să stai, cât costă RAR-ul și alți pasi pe care trebuie să-i parcurgi înainte de a face prima tură cu noua ta motocicletă, le vei afla pe toate, detaliat, în rândurile acestui articol pregătit special pentru tine.

Ce trebuie să știi despre înmatricularea unei motociclete

Înainte de toate, trebuie să știi că, informațiile complete și actualizate cu privire la ce acte trebuie la RAR 2021, au fost obținute de pe site-ul: https://www.acteinmatriculareauto.com/. La fel ca și în cei precedenți, și în acest an, o înmatriculare motocicletă trebuie făcută în cel mult 30 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra acesteia. Atenție! Dacă ești prins de poliție că ai depășit termenul maxim de 30 de zile, riști o amendă de 3000 de lei și reținerea plăcuței și talonului. Documentele necesare, grosimea dosarului cu acte, cât și durata de așteptare, variază în funcție de 3 scenarii mari și late: motocicletă cumpărată din UE, din afara UE sau motocicletă cumpărată din România.

Instituții

Primul pas – vizita la RAR

Programarea la Registrul Auto Român reprezintă prima trecere prin furcile caudine ale înmatriculării motocicletei tale. Trebuie să știi că, pentru a fi evitate cozile și pentru ca treaba să meargă ca unsă și cât mai rapid, la RAR nu se mai poate merge decât cu programare. Acestea se fac on-line sau la numărul unic de telefon, valabil pentru toată țara, 021.9672. 

Totuși, dacă numărul de identificare (seria cadrului) are mai puțin de 17 caractere, programarea se poate efectua numai prin telefon, situație în care, doar procesarea și validarea programării poate dura de la 2 zile și până la mai mult de o săptămână, pentru cei mai ghinioniști dintre noi. Dacă te întrebi ce, cum și unde se plătește taxa RAR, aceasta se poate face on-line sau direct la sediul din județul tău. După efectuarea verificării de către inspectori și dovada plății taxei RAR, vei primi următoarele acte necesare RAR: Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), Certificatul de Autenticitate și Inspecția Tehnică Periodică.

Vizita la Taxe și Impozite

Imediat după coada de la racla cu moaștele Preacuvioasei Parascheva, următoarea ca și durată, dar și ca număr de rugăciuni sau mătănii, ca totul să iasă bine, este coada de la Direcția de Taxe și Impozite! Totuși, premergător acestei etape, îți recomandăm să-ți pregătești dosarul cu documentele necesare, la un Birou de Acte Auto. Acest lucru costă puțin și te scapă de multe bătăi de cap. Oamenii de acolo știu exact care sunt procedurile legale, tabieturile și slăbiciunile celor care dau ștampilele pe la ghișee, dar și cum trebuie să arate un dosar complet, în funcție de categoria motocicletei și tipul înmatriculării (motocicletă cumpărată din UE, din afara UE sau motocicletă cumpărată din România).

Traduceri și Legalizări

În cazul înmatriculării unei motociclete provenite dintr-un alt stat membru U.E., deși ordinul M.A.I. nr. 1501/2006 (privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor) nu prevede, în anumite județe, încă se cere traducere și legalizare acte de proveniență. Așa că, decât să riști să te trezești plimbat într-un univers kafkian, de la un ghișeu întors la altul, prezintă-te direct cu dosarul gata pregătit pentru înregistrare motocicletă la primărie, cu traducerile și actele originale, plus copii xerox. Ulterior, năuc dar fericit, vei ajunge să completezi o declarație de impunere impozit motocicletă, iar cu fișa deținătorului, vei fi îndrumat la biroul șefului serviciului, el fiind singurul care semnează.

CEC

Dacă ai ajuns la acest pas, ești încă viu și în deplinătatea tuturor facultăților mintale, mai ales după atâtea cozi și timp pierdut, te felicităm! Vizita la CEC înseamnă că te poți considera în sfârșit, cu dosarul de înmatriculare motocicletă complet. Odată cu plata unei taxe simbolice de 37 de lei, aferente certificatului de înmatriculare, pregătește-te deja pentru vizita la Poliție în vederea obținerii plăcuței moto.

Ultimul pas – Secția de Poliție

În principiu, dacă ai dosarul complet, depunerea actelor și eliberarea plăcuței de înmatriculare motocicletă n-ar trebui să dureze mai mult de o zi. Aceasta va fi și utima petrecută la cozile patriei pentru înmatriculare. Dimineața depui actele, iar dacă ai noroc și coada merge repede, într-o oră-două, termini! După ora 15:00 te poți prezenta deja pentru ridicarea plăcuței de înmatriculare pe care plătești 105 lei, dacă dorești număr preferențial sau 60 de lei, dacă te mulțumești cu un număr care ți se va aloca aleatoriu. După acest ultim efort, trebuie să știi că certificatul va ajunge în posesia ta, prin poștă, și abia după alte încă 4 zile.

Costuri înmatriculare motocicletă

Mai jos, am sumarizat costurile și valoarea totală a taxelor pe care ar trebui să le plătești în mod normal pentru înmatricularea motocicletei tale. Calculul este estimativ și se referă la cât costă înmatricularea auto 2021 pentru cea mai frecventă situație întâlnită, și anume, aceea a unei motociclete noi sau second-hand, aduse din UE:  

Costuri totale: 1036 lei

Taxa RAR – 600 lei;

Asigurare – 150 lei;

Completare fișă de înmatriculare, copii documente – 30 lei;

Taxe și impozite – 49 lei;

CEC – 37 lei;

Traduceri acte – 50 lei;

Legalizare acte traduse – 60 lei;

Plăcuța de înmatriculare – 60 lei.

Documente necesare înmatriculare motocicletă

Așadar, în cazul în care este vorba despre o motocicletă ce a fost ultima dată înmatriculată într-un stat membru al U.E., dar nu în România, lista cu documentele necesare este destul de stufoasă și ar arăta cam așa:

  1. Taxa de înmatriculare (49 de lei, Taxe și impozite);
  2. Taxa de înmatriculare (37 lei, CEC);
  3. Cerere către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor;
  4. Fișa de înmatriculare cu ștampila și semnatura șefului serviciului de la Taxe și Impozite;
  5. Cartea de Identitate a Vehiculului;
  6. Copie după Cartea de Identitate a Vehiculului;
  7. Contract de vânzare-cumpărare;
  8. Cartea de Identitate străină;
  9. Certificatul de înmatriculare străin;
  10. Copie legalizată după contractul de vânzare-cumpărare;
  11. Copie legalizată după certificatul de inmatriculare străin;
  12. Certificatul de Inspecție Tehnică Periodică;
  13. Certificatul de Autenticitate;
  14. Copie după asigurarea obligatorie;
  15. Copie după Cartea de Identitate a cumpărătorului;
  16. Copie după Cartea de Identitate a vânzătorului;
  17. Declarație pe propria răspundere că ai predat numărul vechi de înmatriculare, l-ai pierdut sau ți-a fost furat;
  18. Declarație de la ANAF că nu datorezi TVA.

Asigurare

Asigurarea motocicletei tale este foarte importantă mai ales că, începând din 2018, a fost aprobată suspendarea înmatriculării dacă circulați cu o motocicletă fără polița RCA valabilă sau ITP valabil. Așa că, nu te baza pe faptul că polițiștii opresc mai rar motocicliștii pentru controlul de rutină al actelor și încearcă să fii mereu în legalitate. În caz contrar, dacă ești oprit de de poliție, vei fi obligat să predai plăcuța de înmatriculare și talonul. În ambele situații, amenzile sunt foarte mari. Pot ajunge până la aproape 6000 de lei și vei rămâne și cu motocicleta blocata până la remedierea motivelor pentru care a fost dispusă măsura suspendării.

La fel ca și în cazul mașinilor, polițele RCA pentru motociclete se pot face direct la un broker de asigurări sau și mai comod, on-line, pe site-uri specializate precum pint.ro. În cazul unei asigurări on-line, după alegerea perioadei și efectuarea plății, o vei primi instant pe e-mail, în format electronic. De asemenea, o poți primi și printată, prin curier, dacă îți dorești polița RCA și în format fizic.

Concluzie

Ok… știm că pierderea de timp, nervi și statul la cozi în România, cu brațele arzând de greutatea teancului masiv de acte și documente necesare înmatriculării motocicletei tale, nu este nici pe departe cea mai fericită experiență din viața unui rider. Dar, odată scăpat din birocrația acestui proces anevoios, vei putea să te bucuri cât mai curând de curse pline de libertate și adrenalină, fără grija de a fi în ilegalitate pe străzile din țară sau de afară!   

Iar dacă te-ai hotărât să-ți achiziționezi și ți-ai înmatriculat recent un model de la Triumph, cu siguranță vei avea nevoie de serviciile unui atelier moto specializat. Întreținere periodică, revizii programate, ITP profesionist, un schimb de ulei pentru motorul tău sau orice alt fel de intervenții sau reparații, pot fi efectuate de către echipa noastră de mecanici experimentați. 

În plus, pentru fiecare model nou achiziționat Triumph, noi ne ocupăm în locul tău și te scăpăm de stresul birocrației sau de drumuri pierdute la RAR, punându-ți la dispoziție CIV-ul și numerele roșii provizorii, în vederea înmatriculării!

Așadar, programează-te chiar astăzi, direct pe site-ul oficial la secțiunea dedicată de contact! Noi te vom aștepta în atelier să ne ocupăm cu profesionalism de motocicleta ta, dar și să-ți oferim o gamă completă de produse, echipamente și servicii premium, la unele dintre cele mai bune prețuri de pe piața de specialitate!

Distribuie Articolul

Citește și