Când vorbim despre întreținerea motocicletei și sfaturi pentru o curățare corectă, ar trebui să înțelegem că sunt multe lucruri extrem de simple, dar care, făcute la timp și periodic, îți pot oferi experiența condusului pe două roți, în deplină siguranță și confort. Așadar, în următoarele rânduri, o să aflați informații esențiale despre ce e bine și ceea ce nu este bine să faceți, pentru o curățare motocicletă și servicii de întreținere, făcute ca la carte.
Importanța curățării și întreținerii motocicletei
Felul în care ne prezentăm motocicleta vorbește în mod indirect și despre noi. Aspectul general al acesteia este responsabilitatea noastră și reprezintă până la urmă, o carte de vizită pentru cel care o conduce. Indiferent dacă rulăm pe ea zilnic, făcând naveta între job și casă sau mai rar, în escapadele din weekend, motocicleta trebuie să se prezinte în condiții impecabile. Începând de la spălat, operațiunile de întreținere lanț motocicletă, schimbul periodic de ulei și curățare carburator moto, toate acestea ar trebui făcute conștiincios dacă ne dorim să și funcționeze în parametri ideali și să ne bucurăm de motorul nostru, pentru cât mai mult timp.
Reguli pentru o curățare corectă a motocicletei
Curățați motocicleta în mod regulat pentru a proteja suprafețele și verificați dacă există deteriorări, uzură sau scurgeri de ulei sau lichid de frână!
Nu folosiți soluții în compoziția cărora pot exista detergenți sau solvenți chimici duri! Acestea ar putea deteriora metalul, vopseaua și plasticul motocicletei, riscând generarea unor costuri de întreținere motocicletă neașteptate, mai ales în cazul necesității înlocuirii componentelor deteriorate.
În același timp, când vine vorba despre întreținerea lanțului, evitați utilizarea produsele de curățare care nu sunt gândite special pentru suprafețele motocicletei. În plus, încercați să folosiți doar soluții de curățare lanț moto dedicate sau un kit întreținere lanț moto profesional, pus la dispoziție pe site-urile de specialitate sau cumpărat direct dintr-un service moto autorizat.
Un alt lucru de care ar trebui să ne ferim sunt spray-urile de înaltă presiune precum cele din spălătoriile auto. Apa sau aerul de înaltă presiune nu fac nimic altceva decât să deterioreze și chiar să desprindă mecanic anumite componente delicate ale motocicletei.
Spălarea cauciucurilor
Cauciucurile și elementele din aluminiu din compoziția roților riscă să se deterioreze foarte ușor din cauza contactului constant cu murdăria, cu noroiul sau de la sarea folosită pentru curățarea șoselelor. Așadar, pentru întreținerea motocicletei făcute într-un mod profesionist, asigurați-vă ca roțile să fie mereu curate, folosind un burete umed și o soluție ușoară de detergent. Pe lângă spălare, cauciucurile și roțile, în general, trebuie inspectate periodic! Doar în acest fel se va putea identifica și corecta din timp orice semn de uzură, pană sau alt tip de avariere.
Curățarea lanțului
Spălarea motocicletei cu jet de apă sub presiune este contraindicată. Acest procedeu poate afecta integritatea unor componente mai sensibile, precum cele care formează circuitele electrice, elementele de electronică, lanțul și interiorul evacuării. Totusi, dacă nu sunteți acasă și vă grăbiți, evitați măcar să îndreptați jetul de apă sub presiune, direct spre lanț și alte zone delicate!
Dacă motocicleta este una cu transmisie pe lanț, pentru curățarea acestuia, nu utilizați apă cu detergent. În caz contrar, lubrifiantul de pe lanț va dispărea și veți fi nevoiți să aplicați un alt strat ulterior. Totuși, ca să fim absolut siguri de integritatea sistemului de antrenare, lanțul ar trebui lubrifiat imediat după spălarea și uscarea motocicletei!
Lanţul de antrenare necesită îngrijire şi întreţinere permanentă. Folosind un spray curățare lanț moto cu o formulă specială, te asiguri de un tratament profesional al curățării lanțului moto. În acest fel, vehiculul tău pe două roți se va bucura de o durată de viaţă îndelungată şi performanțe excelente de rulare.
Curățarea echipamentelor din piele
Casca, șaua, combinezonul, mănușile sau geaca moto din piele au și ele nevoie de atenția noastră, prin operațiuni specifice de întreținere, care au nu doar o latură estetică, ci și un impact major asupra siguranței noastre la condus!
Întreținerea echipamentelor din piele ar trebui să devină un obicei constant, un automatism sănătos, care îți va proteja investiția! Așadar, curăță șaua, geaca, mănușile sau orice alte materiale confecționate din piele, imediat după ce au fost folosite, pentru a nu permite murdăriei să apuce să stea prea mult timp în contact cu acest material delicat.
Pentru a nu afecta suprafața și textura impecabile ale pielii, nu folosiți soluții improvizate, precum o perie curățare lanț moto, doar pentru că vă este mai la îndemână! Evitați utilizarea periilor dure sau produselor de curățare abrazive. De asemnea, aveți grijă și la insectele moarte și îndepărtați-le cât de repede! Murdăria organică, necurățată la timp, poate deveni extrem de nocivă pentru suprafețele confecționate din piele.
Feriți echipamentele moto din piele, de sursele de căldură! Expunerea îndelungată la razele puternice ale soarelul sau uscarea prea aproape de un radiator vor face ca pielea să se usuce exagerat, accelerând deteriorarea. Pielea trebuie să fie lăsată să se usuce natural, departe de sursele de căldură menționate și întinsă pe suprafețe plate sau agățată pe umeraș, pentru prevenirea formării cutelor.
Sfaturi pentru întreținerea motocicletei
Pe lângă curățarea și întreținerea motocicletei în sine, un rider responsabil ar trebui să se îngrijească și de integritatea echipamentelor moto, de starea bateriei peste iarnă sau de depozitarea corespunzătoare a motocicletei, în extra sezon.
Aplicarea soluției de protecție
După fiecare spălare, suprafețele vopsite ale motocicletei tale ar trebui ferite și protejate de efectele nocive ale razelor solare și ale substanțelor chimice din aer, care se pot depune pe zonele sensibile, în timpul mersului. Soluțiile de protecție pe bază de ceară lichidă sau pastă de ceară nu ar trebui să lipseasca dintr-o trusă scule moto! Odată aplicate, acestea ajută foarte mult și protejează elementele de carosesrie, prin acoperirea cu o peliculă protectivă, care se comportă precum o barieră rezistentă împotriva factorilor externi și expunerii îndelungate la soare.
Lustruirea componentelor
Folosiți doar produse de curățare de calitate sau ceară specială pentru pentru lustruirea componenetelor motocicletei tale. Evită utilizarea soluțiilor abrazive sau a celor care nu sunt fabricate special pentru motociclete! Părțile cromate se pot lustrui și ele, acordându-se mare atenție tipului de ceară folosit. Dacă se utilizează o ceară obișnuită pentru elementele de caroserie, cromul se poate zgâria. La curățarea părților din plastic și vinil se vor utiliza doar substanțe concepute special și niciodată benzină, ca soluție de curățare sau lustruire!
Dacă nu știi exact ce produse trebuie folosite pentru lustruirea componentelor, poți apela cu încredere la mecanicii noștri! Pe lângă o întreaga gamă de echipamente service moto, în service-ul nostru autorizat vei găsi aproape sigur și soluțiile de care ai nevoie pentru operațiunile de curățare și întreținere pentru mootrul tău.
Depozitarea corectă a motocicletei
În extrasezon, pe durata iernii sau în cazul în care motocicleta nu este folosită pentru o perioadă mai lungă de timp, ideal ar fi ca aceasta să fie ținută într-ul loc închis. În cazul în care nu ai acces la un garaj, depozitarea corectă a motocicletei se poate face și prin acoperirea cu o prelată, într-un loc ferit de acțiunea factorilor externi: ploaie, ninsoare, vânt, frig, expunere la soare și altele. Un lucru bine de făcut în timpul iernii este protejarea bateriei! Procesul de întreținere baterie moto iarna presupune adăpostirea acesteia de frig și utilizarea unui redresor pentru conservarea în conditii optime, înainte de venirea primăverii.
Când este momentul pentru o revizie
Înainte să pornești la un drum lung, asigură-te că totul este pregătit corespunzător! În ceea ce privește momentul potrivit pentru o revizie, în funcție de tipul motocicletei tale, verificarea se va face anual sau în limita kilometrilor parcurși. Orice ai face, încearcă să nu amâni reviziile! Doar într-un service autorizat, un mecanic îți va ridica motocicleta pe un elevator moto și va inspecta cu atenție toate componentele importante ale acesteia. Starea uleiului de motor, bateriei, frânelor, suspensiilor sau lanțului, toate trebuie să se prezinte în condiții ideale. Doar în acest fel îți vei oferi șansa la o întreținere motocicletă făcută ca la carte – impecabil pregătită și mai ales, sigură, pentru debutul noului sezon.
Așadar, sperăm că aceste rânduri te-au ajutat să descoperi câteva reguli de bază despre întreținerea motocicletei tale! Între timp, asigură-te că motocicleta ta va rămâne conservată în cele mai bune condiții și îți promitem că, dupa ieșirea din iarnă, toate lucrurile mărunte și eforturile de întreținere pe care ți le-am recomandat ăți vor fi meritat din plin efortul! Ne vei da dreptate odată cu primul boost de adrenalină din accelerațiile bestiei tale pe două roți, care va “necheza” cu glas turat la maxim a mulțumire, pentru că ai fost atât de atent cu nevoile ei.
Vino chiar astăzi cu motocicleta în atelierul nostru autorizat, iar echipa proprie de mecanici profesioniști va avea grijă ca “bijuteriei” tale pe două roți să nu-i lipsească nimic! Începând de la un dispozitiv curățare lanț moto, redresoare pentru baterii, uleiuri de motor, accesorii, echipamente specifice și până la revizii periodice sau întreținere dedicată întregului univers moto, service-ul nostru te va surprinde plăcut, cu servicii premium, la prețuri corecte și delicate cu bugetul tău.