La câți km se face schimbul de ulei pentru motociclete?

Proprietarii responsabili de motociclete sunt aceia care știu foarte bine la câți km se face schimbul de ulei reușind să-și întrețină corect și mai ales, la timp motocicleta. Pe lângă menținerea acesteia într-o formă excelentă, întreținerea are un rol extrem de important și pentru a te ajuta să previi orice potențiale probleme nedorite pe viitor. Tocmai de aceea, schimbarea la timp a uleiului este una dintre cele mai elementare, dar și esențiale responsabilități. 

Dar oare cât de des, când și mai ales, la câți km se schimbă uleiul la motocicleta ta? Astfel, în rândurile următoare, tocmai acestor întrebari vom încerca să oferim un răspuns cât mai cuprinzător care să ajute orice rider, indiferent dacă vorbim despre un debutant sau despre un veteran experimentat cu tolba plină de povești și aventuri pe două roți!

Care este rolul uleiului de motor?

Chiar dacă pare o întrebare de începători pe motor, puțini ne-am născut ingineri sau poate nu pe toți ne-a interesat acest subiect până acum. Tocmai de aceea vom încerca să nu judecăm și să explicăm pe înțelesul tuturor că, în interiorul motorului pornit al motocicletei, există un întreg angrenaj de piese metalice aflate într-o continuă dinamică. Astfel, dacă nu ar exista acest fluid cu rol de lubrifiere cum este uleiul de motor, piesele s-ar eroda la contactul direct dintre ele, rezultând blocarea motorului și implicit, distrugerea acestuia într-un regim extrem de rapid. 

În timpul funcționării, uleiul de motor trebuie să pătrundă în toate zonele blocului motor, îndeplinind așadar, trei roluri extrem de importante pentru viața motocicletei tale: Lubrifierea – pentru a aluneca facil; Răcirea – căldura din interiorul motorului este preluată prin zone dedicate și mai apoi, evacuată la exterior; Degresarea – are rolul de de a elimina și stopa depunerile de reziduuri din interiorul motorului aflat în funcțiune.

De ce trebuie schimbat uleiul de motor?

Nu există nimic mai eficient ca un schimb de ulei proaspăt pentru a asigura performanța maximă a motocicletei tale! Așa cum menționam mai devreme, motoarele dețin în componența lor o varietate de piese care se afla într-o continuă mișcare la viteze mari. Aceste pieste în mișcare tind să provoace fricțiune care ce produce căldură. Astfel, pentru o întreținere corectă, dacă te vei obișnui sa schimbi uleiul în mod regulat, motocicleta ta va avea parte de o lubrifiere adecvată, reducand și cantitatea de căldură produsă de motor. 

În plus, schimbul de ulei elimină murdăria și reziduurile, ceea ce face motorul să funcționeze mai lin. Dacă nu știi la câți km se face schimbul de ulei, motorul se va supra-încălzi din cauza uleiului vechi, se va uza destul de rapid și în cele din urmă, va înceta să mai funcționeze corect.

La câți km se face schimbul de ulei?

Răspunsul la aceasta întrebare va depinde în primul rând, de tipul de ulei folosit la ultimul schimb. Astfel, dacă pentru motocicleta ta folosești un ulei de motor pe bază de minerale (care este cel mai ieftin și simplu ulei de motor disponibil pe piață), acesta ar trebui schimbat la cel puțin 3000-3500 km parcurși. Dacă nu folosești motocicleta în mod regulat, cel mai bine ar fi să schimbi uleiul de cel puțin două ori pe an. În cazul în care folosești un ulei de motor semisintetic, ar fi indicat să-l schimbi după 8 sau 10 mii de km!

Pentru cei care folosesc ulei de motor full sintetic, regula generală este schimbarea uleiului după 11.000 până la 16.000 de km. Uleiul de motor sintetic este mult mai scump decât celelalte variante, dar are avantajul că, spre deosebire de uleiurile de motor minerale sau semi-sintetice, acesta va dura mult mai mult, păstrându-și proprietățile de lubrifiere pentru un timp mai îndelungat și prin urmare, nu este nevoie să faceți schimbul de ulei atât de des.

Totuși, dacă folosești motocicleta pentru naveta zilnică sau te aventurezi frecvent pe  distanțe mari și vrei să știi când se face schimbul de ulei, va trebui să fii atent să-ți schimbi uleiul mai des, indiferent dacă este vorba despre ulei mineral, semisintetic sau full sintetic. De asemenea, dacă simți că uleiul este murdar sau motorul nu toarce ca la început, ar trebui să-ți schimbi uleiul, indiferent de kilometraj.

Cât durează un schimb de ulei?

Operațiunea de schimbare a uleiului de motor, se poate face și la noi, în cadrul service-ului autorizat RAR cu ajutorul personalului calificat Triumph România. În principiu este o operație simplu de executat, iar dacă te intrebi cât durează un schimb de ulei, acesta n-ar trebui să-ți ia mai mult de 30-35 de minute, însă trebuie respectate anumite norme ce pot face diferența între un motor care va funcționa optim și un motor care se poate defecta în timp. 

În cazul în care nu se executa corect, schimbul de ulei poate duce la defecțiuni majore ale motorului sau chiar și la deteriorarea completă a acestuia. Iar dacă te intrebi ce se schimbă la schimbul de ulei pe lângă lubrifiantul în sine, mecanicii recomandă și înlocuirea filtrului de ulei care poate fi încărcat cu particule de murdărie și alte reziduuri provenite din motor. 

Cum îți dai seama că trebuie schimbat uleiul de motor?

Cel mai ușor lucru pe care poți să-l faci ca să-ți dai seama la câți km se face schimbul de ulei și când trebuie schimbat acesta, este inspecția vizuală a stării uleiului, inclusiv a nivelului din interior cu ajutorul jojei dedicate. Motorul tău consumă treptat ulei, iar pe măsură ce acesta îşi pierde din calităţi, începe să fie consumat şi mai rapid. Atunci când nivelul uleiului scade sub nivelul optim, el trebuie completat, iar atunci când începe să scadă rapid iar textura arată uzură, se recomandă schimbarea uleiului de motor.

Cum alegi cel mai bun ulei de motor pentru motocicleta ta?

Așa cum menționam și mai devreme în articol, în general, există trei tipuri de ulei de motor care diferă ca preț și performanțe: ulei mineral (cel mai ieftin și simplu ulei de pe piață), ulei de motor semi-sintetic (varianta cu cel mai bun raport calitate/preț) și ulei de motor full sintetic (cel mai scump de pe piață, dar și cel mai calitativ). Diferite tipuri de motociclete, necesită diferite tipuri de ulei de motor. 

Dacă ai cumpărat o motocicleta second este absolut indicat ca prim pas, schimbarea imediată a uleiul de motor, indiferent dacă uleiul este încă proaspăt sau nu. În schimb, dacă esti proprietarul unei motociclete nou-nouțe sau relativ noi, este foarte important să schimbi uleiul la intervalele specificate. Acestea sunt trecute clar în manualul de service al motocicletei tale.

Cei mai mulți dintre mecanici recomandă următoarea schemă pentru schimbul de ulei în funcție de tipul uleiului. Astfel, uleiul pe bază de minerale ar trebui schimbat la fiecare 3000-3500 km sau cel puțin de două ori pe an. Uleiul semisintetic ar trebui schimbat la fiecare 8.000 până la 10.000 de km. Uleiul complet sintetic poate fi schimbat la fiecare 11.000 până la 16.000 de km parcurși.

Concluzie

Nu puteam să încheiem aceste rânduri dedicate schimbului de ulei al motocicletei, fără să-ți reamintim cât de important este acest proces pentru intretinerea corecta a motorului tău. Ca să înțelegi și mai bine, uleiul de motor este precum “sistemul sanguin” al oricărei motociclete! Așa că, pe lângă prelungirea vieții motorului în condiții optime de funcționare, schimbând la timp și folosind doar uleiul potrivit, te vei asigura că motocicleta ta, se comportă ireproșabil și motorul va merge mult mai lin. Altfel, utilizarea unui ulei de motor greșit, poate face mai mult rău decât bine.

În cazul în care deții un model Triumph nou înscris sau second și vrei o revizie efectuată de profesioniști, un schimb de ulei sau filtru, alături de servicii complete de reparații și întreținere într-un service autorizat, poți apela echipa noastră de tehnicieni cu experiență printr-o programare efectuată direct pe site-ul oficial Triumph România – este atât de simplu și rapid. Așadar, lasă-ți motocicleta pe mâinile iscusite ale mecanicilor din atelierul nostru și bucură-te de călătorii sigure și amintiri de povestit nepoților din călătoriile tale spectaculoase!

Distribuie Articolul

Citește și