Motocicleta perfectă pentru începători. Ghid cu sfaturi practice

Indiferent dacă ești un rider experimentat sau un tânăr aspirant, care tânjește pe ascuns la adrenalina sportului pe două roți, ar trebui să înțelegi din start, cât este de vital să alegi o motocicletă care se potrivește stilului propriu de condus, a condiției fizice și, cel mai important, a abilității sau iscusinței de a conduce un tip de motor sau altul.

Pentru a decide cu privire la alegerea celei mai potrivite motociclete pentru începători, în primul rând, orice rider debutant ar trebui să se familiarizeze cu diferitele tipuri de vehicule cu două roți de pe piața de specialitate. Indiferent de preferințele tale și stilul propriu de condus, la fel de important este și să te bucuri de drum, plimbându-te în deplină siguranţă la bordul unei motociclete premium. Cu acest lucru în minte, trebuie să îţi acorzi timpul necesar pentru crearea reflexelor şi să nu îţi forţezi limitele, mai ales dacă abia ți-ai luat permisul moto.

Criterii de care să ții cont în alegerea motocicletei

Ce tipuri de motociclete sunt mai potrivite pentru un începător, depinde parțial și de stilul în care urmează să le conduci, de tipul plimbărilor: sportive pline de adrenalină, ture scurte în oraș pentru naveta zilnică, off-road competitiv sau pentru drumuri lungi și aventuroase, pe cele mai frumoase șosele ale țării. Desigur, în ecuație sunt incluse și alte aspecte mai mult sau mai puțin subiective, precum stilul de motocicletă care te atrage în mod special.

Totuși, indiferent de preferințele tale, este important să privesti imaginea de ansamblu, să ții cont de o serie de criterii importante și nu în ultimul rând, să-ți asumi responsabil propriile limite înainte de a cumpăra prima ta motocicletă.

Tipul motocicletei

În funcție de tipul motocicletei, trebuie să știi că toate au greutăți și se manevrează diferit una față de cealaltă. Acest lucru va afecta nu numai cât de bine poti controla o motocicletă, ci și cât de mult vei putea conduce confortabil și mai ales, în deplină siguranță pentru tine și restul participanților din trafic. Un alt factor de luat în calcul este viteza. Motoarele mai rapide sau cu accelerație explozivă, tind să necesite reflexe și timpi de reacție mult mai buni din partea unui rider.

Mărimea chiar contează

Specialiștii ne recomandă alegererea motocicletei în funcție de înălțime! Cel puțin pentru început, este absolut contraindicat să cumperi o motocicletă prea înaltă sau prea grea pentru tine. Prima motocicletă ar trebui să fie aleasă în funcție de constituția ta și adaptată perfect fizionomiei și condiției tale fizice. Altfel, vei avea probleme serioase cu manevrarea în deplină siguranță și confort.

Tocmai de aceea, sfatul nostru este să testezi mai multe tipuri de motociclete pentru începători, înainte de a lua decizia finală de cumpărare. Doar în acest fel vei știi exact care este modelul potrivit pentru tine. Stai pe ea! Analizează-ți postura în șa asigurându-te că ambele picioare pot atinge în siguranță solul, în timp ce motocicleta se afla în poziție verticală.

Putere și tipul de teren

Când vorbim despre motociclete și capacitatea unui motor, atunci, un model cuprins oriunde în intervalul 150 cmc și 600 cmc, va oferi suficientă putere, dar nu copleșitoare pentru un rider începător. Din punct de vedere al suprafeței de rulaj, motocicletele pot fi împărțite și în funcție de diferitele tipuri de teren. Așadar, înainte de a cumpăra o motocicletă, va trebui să știi și tipul de teren pe care vei rula: pe stradă, off-road sau o combinație între cele două.

Tipuri de motociclete pentru începători

Noi, cei de la Triumph Romania, avem deja o selecție de motociclete perfecte pentru un debutant în lumea sportului pe două roți. Așadar, dacă ești una dintre acele persoane care ard de nerăbdare și vor să-și cumpere prima motocicletă în următoarele luni, cu siguranță credem că vei putea găsi modelul potrivit dintre cele pe care le vom prezenta în rândurile de mai jos. Din rațiune de spațiu, nu le vom putea expune pe toate aici, în schimb, ți-am pregătit o selecție cu cele mai bune motociclete pentru începători de la Triumph. 

STREET TRIPLE S

Daca ești în căutarea unei motociclete rapide, distractive, și mai ales, ușor de manevrat, Stree Triple S este răspunsul perfect pentru tine. Acest roadster extrem de versatil este perfect pentru începătorii care caută cele mai confortabile motociclete de oraș, pentru naveta zilnică la job, dar și pentru călătorii în weekend, pe cele mai frumoase șosele din România. Așadar, după o săptămână de muncă, aventurează-te în weekend la o tură pe Transfăgărășan și simte cât de fericit și sigur te poate face acest model iconic de la Triumph!

Motorul cu trei cilindri în line și capacitatea de 660 cmc poate fi condus cu permis de conducere categoria A2, fiind o motocicletă recomandată începătorilor, dar păstrează totodată performanțele și un răspuns rapid al accelerației pe toată plaja turațiilor. În plus, la obținerea permisului de categoria A, kit-ul de restricționare se îndepărtează ușor pentru ca tu să te poți bucura la capacitate maximă, de toți cei 95,2 cai putere.  

Motor: 3 cilindri în linie, 12 valve, DOHC, 660 cmc

Dimensiuni: 2065 x 775 x 1060 mm

Greutate: 168 de kg

Înălțime șa: 810 mm

Capacitate rezervor: 17.4 L

TIGER SPORT 660

Cu toate că acest model poate face fața cu brio navetei din oraș, grație dimensiunilor compacte, manevrabilității ușoare și greutății reduse, până la urmă, Tiger Sport 660 are în gene spiritul autentic al unei motociclete adventure desăvârșite. Caracteristicile motorului sunt cele care diferențiază acest model în categoria sport adventure de cilindree medie: sportivitate în echilibru perfect cu cuplul în zona turațiilor joase și cu puterea entuziasmantă din zona turațiilor ridicate. Una dintre cele mai manevrabile motociclete de tip adventure, Tiger Sport este un model capabil, ușor de întreținut, cu o manevrabilitate ce inspiră încredere imediată, stilul dinamic și distinct culegând admirația ta și a celor din jur.

Distinct este și sunetul motorului de 660 cmc cu trei cilindri care îndeplinește normele Euro 5, evacuarea minimalistă, scurtă, amplasată sub motor pentru un centru de greutate coborât și agilitate sporită. Tiger Sport 660 poate fi limitat foarte ușor pentru a fi condus de posesorii permisului categoria A2.

Motor: 3 cilindri în linie, 12 valve, DOHC, 660 cmc

Dimensiuni: 1418 x 834 x 1398 mm

Greutate: 206 kg

Înălțime șa: 835 mm

Capacitate rezervor: 17.2 L

TRIDENT 660

O motocicletă potrivită atât pentru debutanți, cât și pentru piloți mai experimentați, Trident 660 aduce în clasa roadsterelor de capacitate cilindrică medie, o nouă dimensiune în ceea ce privește stilul și distracția, răspunzând perfect la întrebarea: ”Ce motocicletă să îmi cumpăr dacă sunt începător?”

Noul model este extrem de manevrabil și distractiv, fiind echipat cu motorul cu trei cilindri în linie caracteristic, care oferă fiori de plăcere și performanțe la nivel înalt. Chiar dacă cilindreea de 660 cmc e similară cu versiunea Street Triple dedicată celor care au permis categoria A2, motorul cu trei cilindri este o concepție nouă: cursa și alezajul sunt diferite, la fel și restul componentelor (pistoane, biele, cilindri, altă carcasa, ambreiaj, admisie, s.a.m.d.)

Motor: 3 cilindri în linie, 12 valve, DOHC, 660 cmc

Dimensiuni: 2020 x 795 x 1089 mm

Greutate: 189 de kg

Înălțime șa: 805 mm

Capacitate rezervor: 14 L

Concluzie

La final, nu putem decât să te sfătuim că, indiferent de preferințele tale, când vine vorba despre alegerea celei mai potrivite motociclete pentru începători, ar trebui să ții cont de toți acești factori. Gândește-te la tipurile de plimbări pe care vei dori să le faci pe motor, precum și la stilul și preferințele tale personale.

Pornind de acolo, ia în considerare capacitatea ta de gestionare a unui model anume, ce stil, dimensiuni și tipuri de motociclete ți se potrivesc cel mai bine din punct de vedere al fizionomiei și condiției tale fizice, dar și din punct de vedere al bugetului pe care ești dispus să-l cheltuiești pe o motocicletă.

Iar dacă ți se pare copleșitoare alegerea modelului ideal pentru tine, apelează cu încredere la echipa Triumph Romania! Noi te vom ajuta cu consiliere gratuită și sfaturi profesionale despre identificarea motorului care ți se potrivește, indiferent dacă tânjești după aventuriere sau motociclete cruiser pentru începători.

Vizualizeză întreaga gama disponibila pe site-ul oficial, iar dacă una dintre zecile de motociclete disponibile, ți-a atras atenția în mod special, dă-ne un semn! Vom stabili împreună o vizită în showroom-ul nostru, și de ce nu, chiar și un test drive ca să simți pe pielea ta, cum se conduce un model cu ADN britanic autentic.

În plus, toate motocicletele Triumph din ofertă pot fi achiziționate în rate, în leasing sau prin programul RABLA Moto, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice. Fie că optezi pentru finanțarea clasică sau alegi una dintre variantele de leasing, noi suntem total deschiși și pregătiți să-ți oferim soluții financiare diversificate, asistență pentru înmatriculare moto și inclusiv echipament moto complet – tot ceea ce este necesar pentru visul de a te urca în șaua primei tale motociclete!

Distribuie Articolul

Citește și