Indiferent dacă ești un tânăr debutant, pasionat de lumea fascinantă și adrenalina pe două roți sau un veteran cu destui ani de experiență și povești pe motor, un lucru pe care ar trebui să-l faci, obligatoriu, înaintea fiecărei plimbări sau călătorii mai lungi, este să verifici presiunea în roți! În caz contrar, condusul motorului cu un nivel incorect al presiunii în anvelope, te poate expune riscurilor de tot felul, precum: manevrabilitate proastă, uzură crescută și prematură a roților, șansă crescută de perforare a cauciucurilor, aderență scăzută, și nu în ultimul rând, performanțe de frânare mult mai slabe decat în mod ideal.
După cum veți vedea în continuare, un răspuns absolut valabil la întrebarea “care este presiunea în roți corectă pentru motocicleta mea?” nu este atât de simplu… varianta corectă depinzând, în mare parte, de o serie întreagă de factori și de diferite motive, pe care vom încerca să le expunem în rândurile acestui articol.
De ce este importantă presiunea în roți?
În general, anvelopele proiectate pentru șosea și motocicletele puternice de mare viteză sunt umflate cu aer din cauza unui efect de bază al cauciucului: supraîncălzirea la îndoire! În consecință, cu cât este flexat mai mult și mai repede, cu atât cauciucul va genera și mai multă căldură. Prin urmare, volumul de aer sub presiune din anvelopele moderne are rolul de a bloca efectul de încălzire excesivă, cauzat de forțele implicate atunci când se rulează pe asfalt, la viteze mari.
Nu mulți dintre rideri cunosc acest detaliu, dar ce presiune se bagă în roți are mai puțin de-a face cu asigurarea volumului de aer necesar pentru sprijin și mai mult cu căldura. Anvelopele trebuie să se încălzească la o temperatură optimă la care nivelul lor de aderență este ridicat și uzura este scăzută. Așadar, pentru a atinge temperatura optimă, anvelopele trebuie umflate la presiunea potrivită.
Capacitatea cilindrică a motorului sau cilindreea, este calculată luând în considerare capacitățile cilindrului aflat sub presiune. Aceasta se exprimă în centimetri cubi sau în litri. De exemplu, în cazul unui motor de 1000 cmc, exprimat în litri, acesta va fi un motor de 1 litru, iar formula de calcul a capacității cilindrice este următoarea: capacitate cilindrică = π/4 * orificiu² * bătaie * număr de cilindri
Tracțiune mai bună
Dacă ar fi să ne imaginăm o anvelopă de motocicletă ca un corp perfect rigid, precum o bilă din oțel dur, de exemplu, zona de contact cu drumul ar fi redusă la un singur punct, aderența devenind practic inexistentă. În schimb, deoarece cauciucul oferă flexibilitate carcasei anvelopei umflate cu aer comprimabil, sub sarcină, suprafața de rulare se mărește în contact cu asfaltul, pentru a forma ceea ce se numește – amprenta anvelopei. În urma acestui fenomen sunt generate forțele care conferă oricărui bolid stabilitate și o tracțiune ideale pentru condus drept, dar mai ales în condiții de viraj pe traseul stabilit.
Durată de viața a roților sporită
Verificarea presiunii corespunzătoare în roțile motocicletei ar trebui efectuată în mod regulat, cel puțin o dată pe lună sau înainte de fiecare călătorie mai lungă. În acest fel, te vei asigura că anvelopele tale nu se vor consuma prematur și vor rezista mult mai mult timp. În caz contrar, dacă nu știi cât trebuie să fie presiunea la roți și vei rula cu anvelope prea moi sau umflate prea tare, vei risca să le diminuezi dramatic durata de viață, cheltuind inutil și bani pe achiziția altora noi, mai devreme decât este cazul.
Ce trebuie să știi despre anvelopele motocicletei?
Anvelopele umflate prea puțin sau dimpotrivă, umflate prea tare, pot face ca manevrabilitatea motocicletei să devină imprevizibilă, crescând totodată și riscul de accidente și diminuarea duratei de viață a anvelopei în sine. Așadar, mersul pe motocicletă cu anvelope umflate necorespunzător poate determina uzură neuniformă sau supra aderență – fenomen care va genera și un consum ridicat de combustibil. În plus, anvelopele care sunt umflate incorect se pot încinge mai mult decât este cazul, ducând în cele din urmă la o explozie. În mod general, aceste probleme se acutizează mai ales în timpul virajelor în curbe abordate cu viteză – un comportament care poate atrage consecințe neplăcute.
Presiunea în roți pentru motocicletele off-road
În ceea ce privește cât trebuie să fie presiunea la roți pentru motocicletele off-road, o valoare mai mică în anvelope este adesea recomandată, dar simplificată excesiv. De exemplu, o presiune mică pe un drum cu pietriș, într-adevăr îți poate oferi o aderență mai bună, dar expune și pereții laterali la pietre ascuțite, care pot deteriora și dezumfla anvelopa. În schimb, ai putea să reduci presiunea, dar nu mai puțin decât limita minimă specificată de producător. Astfel, vei putea ajunge la un echilibru care să-ți îmbunătățească aderența, dar fără să riști integritatea formei peretelui anvelopei.
Cu toate acestea, suprafețele moi și alunecoase, cum ar fi noroiul, zonele înnămolite sau cu mult nisip au nevoie de presiuni mult mai mici. De exemplu, nisipul necesită cele mai scăzute presiuni, uneori chiar și până la aproximativ 0.83 bar. Totuși, aveți grijă ca anvelopele fără tuburi să nu explodeze sau să se desprindă de pe jantă!
Schimbarea roților
Cel mai bun moment pentru schimbarea roților e atunci când se pot observa semne vizibile de uzură sau, pur și simplu, atunci când anvelopa este prea “îmbătrânită” pentru a continua să circuli cu ea în siguranță. Un mod simplu de a verifica dacă trebuie schimbate anvelopele motocicletei tale sunt barele de uzură. Starea lor îți poate spune când banda de rulare este prea subțire. De exemplu, dacă ai o bandă de rulare mai mică decât 1/16, în orice punct al anvelopei, aceasta nu mai este sigură și ar fi cazul să o înlocuiești imediat. Dacă ai cauciucuri mai vechi care nu dețin din fabricație bare de uzură și nu știi exact ce presiune se bagă în roți, ar trebui să le verifici în atelierul moto autorizat Triumph Romania, pentru a afla dacă este nevoie să fie schimbate sau nu.
Cum verifici presiunea în roți la motocicletă?
Presiunea în roți la motocicletă se poate verifica foarte simplu chiar și în service-ul Triumph România. Altfel, o poți face și singur acasă, dar pentru asta va trebui să folosești un manometru special pentru verificarea presiunii în anvelope. Aceste instrumente utile sunt de obicei destul de ieftine și oferă o citire exactă atunci când testezi o anvelopă, la rece, pe o motocicletă care nu a fost condusă de câteva ore. În cazul în care observi că presiunea în roți este sub standardele recomandate de producătorul motocicletei tale, ar fi bine să o reglezi la noi în atelier sau poți utiliza propriul compresor de aer, daca deții unul.
Cât trebuie să fie presiunea în roți la motocicletă?
Pe lângă schimbul de ulei la motocicletă, următorul și cel mai important lucru este să verifici dacă presiunea în roți respectă nivelul declarat de producător! Aceasta poate varia în funcție de tipul roților, cu valori cuprinse între 1.9 bar și 2.75 bar și sunt trecute fie în manualul de utilizare al motocicletei, fie pe o pancartă specială, atașată motocicletei. De obicei există două recomandări: una pentru condus solo și una pentru condus alături de un pasager, cu o diferență de doar 0.15 bar, si de obicei, mai mare pe spate.
Ce presiune se bagă în roțile motocicletei în funcție de anotimp?
În timp ce producătorii de motociclete tind să-și simplifice recomandările, unii producători de anvelope pot furniza o varietate de presiuni în funcție de viteza maximă, sarcina maximă și uneori, chiar și de temperatura ambientală sau în funcție de anotimp. Aceste recomandări sunt importante mai ales pentru Europa, unde poți găsi drumuri înghețate, iar autostrăzile pot avea limite de viteză foarte mari. În cazul utilizării normale, presiunile recomandate de producătorii de anvelope nu vor varia mult față de recomandările producătorilor de motociclete.
Dacă sunteți un motociclist care face viraje strânse, transportă sarcini grele sau circulă la viteze mari susținute, puteți lua în considerare presiuni puțin mai mari decât cele recomandate de producătorul motocicletei, dar asigurați-vă că acestea nu depășesc limitele superioare indicate pe flancul anvelopei.
Ajunși la final, nu ne mai rămâne să-ți spunem decât că, la fel ca și în cazul oricărei alte piese, întreținerea motocicletei tale și verificarea atentă a anvelopelor sau nivelului de presiune sunt extrem de importante pentru a maximiza viața, performanța și fiabilitatea motocicletei, dar și pentru a te ține în siguranță pe drum.
În urma acestui articol ne-am bucura dacă vei rămâne cu câteva aspecte esențiale despre importanța îngrijirii anvelopelor tale, deoarece ignorarea unor lucruri de bază, precum presiunea și uzura anvelopelor, poate duce la performanțe slabe și, în cel mai rău caz, chiar la accidente periculoase, generate de o explozie, când ți-e lumea mai dragă.
Așadar, pe lângă gama completă de motociclete Triumph, noi te putem ajuta și cu o recomandare de cauciucuri moto potrivite modelului tău sau stilului tău de condus. Mecanicii noștri te sfătuiesc ca înainte de a alege o anvelopă, să te asiguri că ai verificat specificațiile pe care ți le oferă manualul proprietarului, pentru a vedea ce dimensiuni corespund cu modelul tău. Iar dacă observi că presiunea ta este mai mică decât presiunea recomandată de producător, nu mai sta pe gânduri și vino în service sau utilizează propriul compresor de aer, dacă deții unul!