Tipuri de motociclete: Care este opțiunea potrivită pentru tine

În general, există două categorii mari și late de potențiali motocicliști: cei care știu exact ce motocicletă doresc să își cumpere și cei care sunt atât de confuzi în fața diversității de opțiuni, încât se simt puși în dificultate atunci când trebuie să aleagă prima motocicletă, mai ales dintr-atâtea tipuri de motociclete. Și nu puțini sunt cei care și-au achiziționat o primă motocicletă, doar pe baza unui impuls de moment sau influențați de prietenii care conduceau un anumit tip sau marcă de motor. 

Derutat de denumiri precum rockets, fat boys, bobber, cruiser, chopper sau naked, un rider neavizat, ar putea ajunge să-și cumpere ceva, aproape la întâmplare. Există totuși, o modalitate mai bună de a lua o decizie. Tocmai de aceea, în acest articol, ne-am propus să-ți prezentăm cele mai populare tipuri de motociclete cu denumirile lor și explicații de bază, care să te ajute să alegi în cunoștință de cauză, prima motocicletă potrivită pentru tine și în raport cu experiența sau nevoile tale.

Ce tipuri de motociclete există pe piață

Acum este momentul perfect să te gândești să devii și tu un motociclist, mai ales datorită faptului că, majoritatea producătorilor au înțeles importanța de a propune o varietate de modele care să se potrivească oricărui tip de rider sau stil de condus. În același timp, constructorii și-au dat seama că trebuie să ofere motoare mai accesibile, dotate cu componente motocicletă mai ușor de utilizat, tocmai pentru a a se adresa pentru cât mai mulți pasionați ai motorsportului pe două roți.

Diferitele mărci de motociclete, gama largă și terminologia în continuă schimbare, pot fi confuze, mai ales pentru un începător. De aceea, primul pas constă în recunoașterea caracteristicilor care, în general fac ușoară alegerea motorului perfect pentru nevoile unui rider debutant, precum: greutatea motocicletei, puterea, criteriile de manevrabilitate sau și mai specific, capacitatea acestuia de a pune ambele picioare pe pământ, atunci când se află în șaua motocicletei alese. 

În continuare, dintre toate tipurile de motociclete, le vom descrie doar pe cele mai populare 4 modele, și anume: motociclete standard/naked, motociclete sport, cruisere și renumitele modele chopper. 

Standard/Naked

Descriere

Cunoscute și sub denumirea de naked, motocicletele standard oferă aproape toate performanțele modelelor sport, dar cu avantajele unei poziții de condus mult mai confortabile și evident, mai practice. Segmentul motocicletelor naked cunoaște o creștere rapidă în popularitate și promite multe lucruri interesante, mai ales când vorbim despre motociclete electrice, cu utilizare în zona urbană.

Specificații

Motocicletele standard sau naked sunt modele versatile, excelente pentru o varietate de utilizări, dar fără să se potrivească totuși, unui stil specific de condus. Sunt la fel de confortabile și când faci naveta în oraș, dar și pe circuit sau într-o excursie mai lungă, la sfârșit de săptămână. În general se bucură de un aspect sportiv, dar fără carenele laterale, atât de caracteristice modelelor sport – de aici și senzația unei motociclete cu design gol, aerisit. 

Poziția pe scaun este verticală și destul de confortabilă, ceea ce le face și ușor de condus, mai ales pentru riderii debutanți. În plus, înălțimea medie a scaunului și poziția coborâtă în șa, permit celor mai mulți să ajungă lejer cu ambele picioare la sol, oferind un control facil al motocicletei indiferent de înălțimea, constituția fizică sau musculatura rider-ului.

Tipuri de motociclete – Modelele Sport

Descriere

Dacă ești un dependent de adrenalină în condiții de maximă viteză pe circuit sau șosea și nu prea știi exact care sunt tipurile de motociclete capabile să stingă această sete, atunci, modelele sport sunt alegerea perfectă pentru tine. Acestea reprezintă tocmai arhetipul a ceea ce înseamnă cu adevărat o motocicletă. Variantele sport sau super-sport sunt recunoscute și îndrăgite de toată lumea grație aspectului agresiv, vitezelor amețitoare, performanțelor tehnice moderne, dar mai ales, datorită accelerației explozive, a virajelor strânse și frânării incredibile! Sunt cât se poate de ușoare și puternice, dar nu și la fel de confortabile, precum restul categoriilor de motociclete.

Specificații

Suple și aerodinamice, motocicletele sport sunt proiectate să reproducă pe cât de fidel posibil, senzația întâlnită la bordul modelelor din competițiile moto. Născute pentru circuit, aceste “rachete” pe două roți sunt destul de des folosite și pentru plimbări scurte pline de adrenalină, pe șoselele care permit accelerații explozive. Poziția lor agresivă, care presupune aplecarea corpului înainte, le face totuși, extrem de incomode pentru călătoriile pe distanțe lungi. 

Suspensiile fine, accelerația brutală și cadrul conceput pentru curse, nu se potrivesc deloc cu gropile și dâmburile accentuate de pe asfalt, ceea ce poate fi extrem de periculos pentru motocicliștii fără experiență. Cu un potențial de accelerare rapidă la viteze foarte mari, cu setări fine, alături de indici de frânare și manevrabilitate la limita forțelor gravitaționale, modelele sport nu sunt deloc potrivite pentru începătorii care nu și-au dezvoltat memorie musculară sau care nu stăpânesc încă, abilitățile necesare pentru a opera în siguranță acești bolizi pe două roți. 

Cruiser 

Descriere

În schimb, dacă ești în căutarea unei motociclete confortabile și cu un stil clasic, o motocicletă cruiser devine opțiunea ideală pentru tine. Inspirate din liniile iconice propuse de Harley-Davidson, majoritatea motocicletelor de acest tip, oferă o poziție joasă de condus, cu design clasic, reușind să domine orice apariție grație look-ului impunător, oarecum răutăcios. Cruiserele au de asemenea, înălțimi reduse ale scaunelor, aspect care atrage riderii mai scunzi sau cu brațe mai scurte.

Specificații 

Există un motiv pentru care aceste tipuri de motociclete cruiser sunt și cele mai răspândite motoare de pe drum. Construite pentru libertatea escapadelor lungi, sunt concepute pentru confort, mai degrabă decât pentru viteză. Dotate cu motoare gălăgioase de cilindree mare și capacitate rezervor motocicletă generoasă, specificul acestor modele este redat și de prezența roții din față, mult mai înclinate decât la variantele naked sau sport, făcând direcția și manevrarea ușor de gestionat. Principalul lor avantaj este redat de înălțimea scăzută a scaunului ce determină o poziție extrem de confortabilă, dar și dominantă – senzație accentuată și de poziția mâinilor care cuprind agresiv ghidoanele lungi, transmițând tuturor mesajul că ești un tip serios, care a prins de coarne un veritabil taur motorizat! 

Chopper

Descriere

Mai mult decât niște motociclete, modelele chopper reprezintă un stil de viață în sine. Adevărate bijuterii pe două roți, acestea sunt modificate de proprietar pentru a satisface orgolii și a lăsa cu gura căscată orice privitor cu estetica lor extravagantă. În principiu, un chopper este un proiect custom-made preluat în general, de pe un cruiser standard și se prezintă sub forma unei motociclete exagerate, cu centrul de greutate foarte coborât.

Specificații 

Motocicleta chopper este un model jos, la care, cadrul alungit și furca roții mult mai înclinate, sunt iconice. Un tip personalizat de cruiser, această motocicleta este un manifest al libertății celui care o conduce pe drumuri lungi, în linie dreaptă, oferindu-i senzația că nu exista limite sau obstacole. Aceste motociclete chopper speciale sunt echipate la cererea proprietarilor cu motoare destul de puternice, care nu sunt concepute pentru viteze mari, ci pentru agresivitate în condiții de forță brută. 

Chopperele au abilități de manevrabilitate și viraj destul de precare, mai ales din cauza gărzii scăzute la sol într-un mod exagerat. De altfel, eticheta vizuala a unei astfel de motocicletele spectacol este reprezentată de imaginea unui rider musculos, poziționat cu piciorele în față, torso-ul drept și mâinile drepte – o poziție care cere respect, dar și admirație de la cei care o vor sesiza pe stradă!

Cum alegi opțiunea potrivită pentru tine

Buget

Când vine vorba despre banii pe care ești dispus să-i cheltuiești pe un model anume, mai întâi de toate, trebuie să înțelegi că, ceea ce poate crezi că este motocicleta mult visată de tine, după câteva ture, la fel de repede poate deveni și cel mai groaznic coșmar! În acest fel, un motor nou și scump, dar nepotrivit, îți va oferi o lovitură costisitoare – aceea a deprecierii prețului în situația în care vei dori s-o vinzi pentru a cumpăra de fapt, motocicleta care se potrivește cu adevărat stilului sau nevoilor tale reale!

Noi credem că, mai ales dacă ești la început și ai dubii cu privire la modelul potrivit pentru tine, cel mai bun plan este să cumperi o motocicletă second. Condu-o măcar un an, ca să-ți descoperi cu adevărat stilul preferat și fă-ți o idee, inclusiv despre câte kg are o motocicletă și cum se simt acestea sub controlul tău. Oferă-ți timp să-ți dezvolți abilitățile de condus și abia apoi, vei putea să achiziționezi un model mai nou, dar de data asta, potrivit experienței și nevoilor tale. Motocicleta veche o poți vinde unui alt începător, probabil la același preț de achiziție. Practic, în acest fel nu ieși nici în pierdere, faci alegerea corectă pentru tine și păstrezi ciclul unui obicei sănătos, oferind aceeași șansă unui rider care a fost exact în situația ta!

Scop

Ca să poți alege modelul potrivit în funcție de scopul pentru care vrei să conduci o motocicletă, ar trebui să-ți răspunzi singur unor întrebări importante. Îți dorești un model pentru circuit, pentru naveta prin traficul aglomerat al orașului sau pentru escapade la sfârșit de săptămână? Alegerea ta va trebui să fie una confortabilă și să-ți ofere acea plăcere nemărginită de a conduce relaxat, exact cum ți-ai dorit și în condiții cât mai sigure. Nu te grăbi! Câte tipuri de motociclete sunt, la fel există și stiluri preferate de condus. Așadar, oferă-ți timp, caută magazine moto cu modele expuse și acces la sesiuni de test-drive și documentează-te conștiincios pentru a găsi exact acel model de motocicletă, croit perfect pentru tine.    

Experiență

Fii realist în ceea ce privește nivelul tău de experiență și ia în considerare că stilul tău de condus, cel pe care crezi că ai putea să-l stăpânești, ar putea să fie extrem de diferit în realitate! Dacă ești un rider la început de drum, încearcă să te gândești dacă nu cumva ar fi mai bine să-ți alegi un model second sau mai puțin costisitor, limitându-ți astfel investiția inițială, cel puțin până când vei deveni mai sigur pe abilitățile tale de condus.

Concluzie

La final, nu putem decât să sperăm că am reușit să-ți oferim o idee despre existența tipurilor diferite de motociclete și că, pe viitor, vei putea să faci diferența dintre o motocicletă sport, un cruiser sau un naked. Dacă totuși sunt prea multe informații sau prea puține pentru a te decide sau încă te îngrijorează faptul că nu vei reuși din prima să faci alegerea potrivită pentru tine, nu trebuie să te îngrijorezi prea tare. Odată cu experiența și kilometri parcurși, inevitabil o să ajungi să vrei mai mult sau să încerci stiluri diferite de motociclete. Așa că, nimic nu este bătut în cuie, experimentează și distrează-te cu fiecare model în parte! 

În cazul în care, totuși, te-ai hotărât asupra unui model anume potrivit cu stilul, nevoile sau personalitatea ta, Triumph Romania este locul perfect pentru alegerea primei tale motociclete. Pe lângă o categorie vastă de motociclete disponbile la cele mai bune prețuri de pe piața de profil, indiferent că preferi modele în stil clasic, motociclete sport touring sau un naked urban, în atelierul nostru te așteptăm și cu servicii specializate de consiliere moto. Noi nu vindem de dragul profitului cu orice preț, ci chiar suntem interesați să te ajutăm să-ți alegi cu responsabilitate, modelul de motocicletă care se potrivește exact pentru tine. Așa că, fă-ne o vizită și de ce nu, programează-te chiar astăzi la un drive test să simți pe pielea ta, senzația incredibilă de a conduce în stilul britanic și autentic Triumph!

Distribuie Articolul

Citește și