Top 5 cele mai frumoase trasee cu motocicleta în România

Se știe că una dintre cele mai inspirate modalități de a experimenta senzația de libertate și aventură, se poate obține în șaua unei motociclete, mai ales când se parcurg trasee pentru motocicletă neumblate. Mersul cu motocicleta îți oferă oportunitatea de a te conecta cu natura, de a simți vântul în păr și de a te bucura de aventuri memorabile pe care le oferă această țară binecuvântată cu peisaje încântătoare. 

Indiferent că ești la bordul unei motociclete de aventură sau în șaua unui roadster puternic, fiecare drum parcurs cu motocicleta poate fi o experiență unică, plină de amintiri și emoții pozitive. În plus, în România s-a format de-a lungul anilor o comunitate puternică de motocicliști, o adevărată familie în cadrul căreia poți înoda legături durabile, oferindu-ți ocazia de a socializa și explora împreună frumusețile nebănuite ale țării.

Și tocmai pentru că țara noastră are destule zone deosebite de frumusețe naturală, care pot fi admirate în timpul unei plimbări cu motocicleta, în aceste rânduri, ți-am pregătit un top cu cele mai frumoase trasee cu motocicleta din România.

Ce trebuie să știi înainte să faci un traseu cu motocicleta

Totuși, înainte de a te aventura pe un traseu moto trebuie să parcurgi o serie de pași esențiali pentru o călătorie reușită cu motocicleta, luând în considerare siguranța și preîntâmpinarea riscurilor neprevăzute. Așadar, pentru a pregăti o călătorie cu motocicleta, ar trebui sa fii atent la verificarea tehnică a motocicletei, verificarea uzurii anvelopelor, a frânelor, a motorului și a sistemelor de iluminat.

Măsuri de precauție pentru traseele cu motocicleta

Ca măsură de precauție, pentru trasee cu motocicleta ar trebuie să ții cont de planificarea călătoriei în cele mai mici detalii. Încearcă să-ți faci din timp un itinerar, selectând cele mai bune rute, locuri pentru opriri și eventual un orar aproximativ. La fel de importantă este și alegerea echipamentului moto potrivit, cum ar fi casca moto, combinezon, cizme și mănuși moto, îmbrăcăminte pentru vreme nefavorabilă, un kit rapid de depanare și altele. Începe călătoria cu suficient combustibil și verifică frecvent nivelul acestuia pe parcurs. Nu în ultimul rând, respectă regulile de circulație pentru a fi mereu în siguranță pe drum, atât tu, cât și restul participanților la trafic. 

Mai jos ți-am pregătit și o listă cu cele mai bune ponturi dacă vrei ca experiența ta pe motocicletă să fie una cât mai sigură și ferită de pericole.

  1. Foloseste echipament de protecție, cum ar fi casca, hainele de protecție și mănușile;
  2. Verifică în mod regulat starea tehnică a motocicletei, inclusiv frânele, luminile și anvelopele;
  3. Condu cu atenție și respectă cu strictețe regulile de circulație;
  4. Folosește din timp semnalizările pentru a-ți face intențiile cunoscute celorlalți participanți la trafic;
  5. Evită condusul sub influența alcoolului sau a altor substanțe;
  6. Păstrează o distanță de siguranță între motocicletă și alte vehicule;
  7. Adaptează viteza la condițiile de drum, vreme și trafic;
  8. Fii pregătit pentru situațiile neprevăzute, cum ar fi mașinile care opresc brusc în fața ta sau șoselele ude;
  9. Nu circula în afara traseului sau în zone interzise;
  10. Învață să eviți accidentele prin îmbunătățirea abilităților de conducere.

Cele mai frumoase trasee cu motocicleta din țară

Acum că am luat toate măsurile de precauție, hai să vedem și care sunt cele mai frumoase trasee pentru motocicletă din România care pot fi parcurse de către orice tip de rider, indiferent de experiență sau stilul de condus.

Transfăgărășan – Bâlea Lac – Făgăraș – Brașov

Acest traseu este unul dintre cele mai populare drumuri din România care poate fi străbătut pe o motocicletă adventure. Poate fi realizat într-o singură zi, dacă pornești de acasă dimineața devreme și te lauzi cu o condiție fizică bună. Totuși, sfatul nostru este sa încerci cât mai mut cu putință să eviți parcurgerea lui, în zilele de sâmbătă și duminică, fiind foarte aglomerat în weekend-uri. La fel de precaut ar fi să verifici din timp starea vremii și evenimentele neprevăzute care ar putea închide Transfăgărășanul mai devreme decât termenul oficial. Drumul are asfalt bun, cu multe locuri de admirat cum ar fi Lacul Vidraru, Bâlea Lac și Cascada Capra, unde poți face opriri și fotografii care îți taie răsuflarea.

Număr de kilometri – aproximativ 600 km 

Dificultate – medie

Durata – 1 zi

Brezoi – Voineasa – Vidra – Obârșia Lotrului – Transalpina – Sibiu – Cozia

Ce drum este mai frumos: Transalpina sau Transfăgărășan? Această întrebare a fost adresată de nenumărate ori printre fanii traseelor montane din România. Singura modalitate de a afla răspunsul este prin încercarea ambelor trasee. Jeremy Clarkson de la Top Gear consideră Transfăgărășanul cel mai frumos drum din lume, dar merită să testezi și Transalpina. În plus, conectarea acestui drum cu Defileul Oltului, una dintre cele mai frumoase zone din țară, cu o lungime de 47 km, și cu Lacul Vidra, îl transformă într-unul dintre cele mai frumoase trasee moto de 1 zi. De asemenea, drumul prin munți, printre pădurile de foioase și conifere este un alt punct de atracție formidabil.

Număr de kilometri – aproximativ 600 km 

Dificultate – medie

Durata – 1 zi

Brașov – Sighișoara – Pasul Tihuța – Transrarău – Cheile Bicazului – Lacul Sfânta Ana – Brașov

Transrarău este una dintre cele mai subestimate rute de parcurs pe motocicletă. Poate și din cauza faptului că acest traseu poate fi destul de lung dacă nu ești din Brașov și pornești la drum din alt capăt al țării. Cunoscut ca “drumul comorilor”, Transrarău conectează satele Chiril (sud) și Pojorâta (nord) din Bistrița. Drumul este îngust și începe cu o tentativă de poteci montane, o parte asfaltate, o parte demne de trasee enduro. Totuși, cu puțină răbdare și atenție la condus, de la cabana Rarău, drumul devine mai larg, cu serpentine pitorești care adaugă adrenalină aventurii tale. Poți face acest traseu în 2 zile, oprind la Vatra Dornei sau undeva la mijlocul distanței.

Număr de kilometri – aproximativ 1000 km 

Dificultate – mare

Durată – 2 zile

Top 5 cele mai frumoase trasee cu motocicleta în România: București – „Drumul Vinului” – Slănic – Câmpina – Valea Lungă – București

„Drumul Vinului” situat în Prahova este un traseu care merită descoperit pe motocicletă, mai ales că oferă numeroase atracții turistice precum: Muzeul Conacul Bellu, Mănăstirea Vărbila, Mănăstirea Zamfira, Muzeul Cramei 1777 sau Mănăstirea Jercălăi.

Din punct de vedere istoric „Drumul Vinului” era o rută a vinului folosită în antichitate de către negustorii romani care străbăteau Europa în căutare de clienți. Asfaltul este de o calitate rezonabilă în general, dar există totuși destul zone cu gropi sau denivelări. În plus, deși nu este un drum intens circulat, ar trebui să fii atent la intrarea în sate. Abordează cu prudență aceste locuri și nu vei avea nici un fel de probleme în trafic. Din punct de vedere al dificultății, Drumul Vinului rămâne potrivit și pentru începători sau pentru cei care se gândesc să își schimbe motocicleta și caută un traseu potrivit pentru testarea noului model. 

În cazul în care vrei să faci o achiziție nouă, stabilește mai întâi ce așteptări ai de la noua ta motocicletă și pentru ce tip de trasee vrei să o folosești. Poți studia oferta noastră din magazinul Triumph România, unde vei găsi modelul potrivit de motocicletă, perfect pentru bugetul și abilitățile tale de condus.

Număr de kilometri – aproximativ 400 km 

Dificultate – ușoară

Durată – 1 zi

Cazanele Dunării – Cascada Bigăr – Transsemenic

La final, nu puteam încheia acest top al celor mai frumoase trasee pentru motocicletă, ignorând drumul Transsemenic – cel mai nou drum montan din România, care îmbogățește fericit colecția de șosele montane perfecte de explorat în șaua unei motociclete. Drumul conectează Reșița cu localitatea Slatina -Timiș, dar înainte de a ajunge acolo, te așteaptă una dintre cele mai impresionante zone din țară: Defileul Dunării și peisajele unice din zonă. 

De asemenea, merită o oprire și la Cascada Bigăr, un obiectiv turistic cunoscut la nivel internațional, după ce, în anul 2013, site-ul american “The World Geography” l-a clasat pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume.

Număr de kilometri – aproximativ 1150 km 

Dificultate – medie

Durată – 2 zile

Cu toate că acestea sunt doar o parte dintre cele mai frumoase trasee de parcurs pe motocicletă, România și peisajele de care se bucură țara noastră, propune mult mai multe rute care merita descoperite. Tot ce ai nevoie este o combinație de răbdare, prudență, disciplină și atenție în trafic, mai ales având în vedere starea dificilă a infrastructurii rutiere de la noi. Cu toate acestea, propunerile noastre sunt suficient să mulțumească orice pasionat al traseelor înțesate cu peisaje pitorești, serpentine și drumuri spectaculoase. 

Evident, pentru asta ai nevoie și de o motocicletă pe măsură și un echipament moto adecvat, care să te țină în siguranță, ferit de problemele care ar putea să apară în aventura ta pe doua roți. Așadar, te așteptăm în showroom-ul Triumph România cu o colecție pentru toate gusturile de motociclete cu ADN pur britanic, gata să satisfacă pretențiile tuturor tipurilor de rideri. 

Oferta propune modele de motociclete noi, alături de un întreg univers de echipamente moto începând de la căști moto, mănuși, ghete și până la piese de îmbrăcăminte specializată pentru protecția optimă pe motocicletă. Dacă nu dispui de toți banii pentru achiziția motocicletei mult visate, noi îți oferim posibilitatea achitării în sistem de rate, în colaborare cu cele mai serioase instituții financiare din România!

Distribuie Articolul

Citește și